Program


A jövő zenéje – Eötvös, Ligeti Gy., Reich, L.Ligeti

A jövő zenéje – Eötvös, Ligeti Gy., Reich, L.Ligeti

Lukács Miklós (cimbalom), Perényi Miklós (cselló) • Vezényel: Rácz Zoltán

 több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. március 9. hétfő, 19:45

Műsor:

Eötvös Péter: da capo
Ligeti György: Csellóverseny
Steve Reich: Pulse
Lukas Ligeti: Surroundedness

Visszatérés, pulzálás, alakfelismerés, valamint két legenda, Lukács Miklós és Perényi Miklós várja mindazokat, akik nyitottak az izgalmas modern hangzásokra, korunk legnagyobb zeneszerzőinek művészetére – ráadásul Rácz Zoltán értő vezényletével.

A koncerten elsőként Eötvös Péter da capo („elölről”) című szerzeménye szólal meg, amely csakugyan az ismétlődő elindulást választja vezérfonalul. A Mozart vázlatfüzeteiből kölcsönzött dallamok hamar 21. századi hangzást kapnak, már csak a klasszikában ismeretlen hangszer­összeállítás miatt is. A cimbalomszólót a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott cimbalmosa, Lukács Miklós ihlette – ez­ úttal is ő adja elő.

„Perényi Miklós olyan, mint egy természeti jelenség” – mondta Eötvös, és épp erre az elemi erőre és színgazdagságra van szükség Ligeti György szünet előtt elhangzó Csellóversenyéhez, amelyet a szólista és a zenekar közötti rendhagyó kapcsolat miatt „antiversenyműnek” is neveznek. A szünet nélküli kéttételes darab szinte felfoghatatlanul halk „pppppppp” hangzásból indul, növekszik, majd ismét semmivé lesz a mű végén.
Hasonlóan érzékeny, csak sokkal sűrűbb lüktetés hallható Steve Reich Pulse című alkotásában. A 2015-ben befejezett műben a folyamatosan pulzáló fúvós­ és vonósszekció áll szemben a zongorával és a hangzásból kiugró, mégsem idegen basszusgitárral. A szerző szavával ez egy „nyugodt, elmélkedő darab”.

A hangversenyt Ligeti György fia, az ütőművész és zeneszerző Lukas Ligeti Surroundedness című darabja zárja. A váratlan döngésekkel kezdődő mű elektronikus zenére jellemző effekteket ültet át valódi hangszerekre. Összpontosítva szép és logikus szólamokat hallhatunk ki az elsőre szándékosan ködös hangzásból: erre utal a gestaltpszichológiából kölcsönzött cím.

Ajánlatunk


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet az ország elismert tüdőgyógyászati centruma, elévülhetetlen érdemei vannak a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban is. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

zenés játék két részben

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

További ajánlataink


zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!