Program


A „sebőzés” 50 éve

A „sebőzés” 50 éve

A „sebőzés” ötven éve bizony olyan folyamat, amely első időszakában kulcsszerepet vállalt a táncházmozgalom kialakulásában, és még ma is eleven forma, amely nagy élményt kínál élőben. Főleg ha egy jubileumi, ünnepi dupla CD is apropót szolgáltat ehhez a koncerthez.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. december 4. vasárnap, 19:30

A „sebőzés” 50 éve

Az idén 75 éves Sebő Ferenc 1969-ben kezdte zenei pályáját, a Sebő együttesnek nevezett „jelenség” pedig 1972-ben indult útjára, most tehát 50 éves. Mind a névadó zenész, mind az együttes munkássága igencsak nagyhatású, ám kezdetben éppen ellenkező volt a megítélésük. A Halmos Béla-Sebő Ferenc páros tevékenységét aggódó szorongással figyelő rádiós népzenei osztály egyik vezető munkatársa így panaszkodott akkoriban: Mindenütt terjed ez a „sebőzés”. Ez az est a széleskörű jelenség legfontosabb mozzanatait eleveníti fel.

Az akkor rosszul eső megbélyegzés ma már büszkeséggel tölti el a főhőst, Sebő Ferencet. „Való igaz, működésünk nyomában új műfajok serkentek ki, a populáris zene hazai változataként gitárral kísért kamaramuzsika különböző fajtái, mint az énekelt vers, ennek historikus változataként a hiteles népzene, ezzel összefüggésben a történeti muzsika, a népzenei ihletettségű világzene, és végül a kortárs módon erősített rockzene is. Akkor rosszul esett ez a megbélyegzés, de most már szinte büszke vagyok rá. Műsorunkban erről a folyamatról mutatunk hangulatképeket.” Az énekelt versekre példa lesz a Varró Dániel, Nagy László, Szécsi Margit, Weöres Sándor, Kovács András Ferenc, József Attila költeményeire szőtt muzsika, de a 20. századi és kortárs költők mellett régi lírikusok feldolgozásai is megszólalnak az esten, ahogyan régizene, és persze táncházi zene is szerepel a koncerten a Sebő Együttes és számos vendége tolmácsolásában.

Sebő Együttes:
Soós Réka
Tímár Sára
Barvich Iván
Nagy Albert
Perger László
Sebő Ferenc

Közreműködik:
Sebestyén Márta
Andrejszki Judit
Jordán Tamás
Gryllus Dániel
Székely Levente
ifj. Csoóri Sándor
Éri Péter

Ajánlatunk


Az interjúitokban ugattok a rendszer és a hatalom ellen. Az előadásaitok pedig ugyanazt a világot képviselik, ugyanannak a világnak a részei, amitől egyébként annyira szabadulnátok. A ti művészetetek ágyazott meg a politikának.

Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös, hagyományos tavaszi koncertjén ezúttal a legek, a legendák kapnak főszerepet.

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

További ajánlataink


Claude Magnier legendás bohózatában Louis de Funès 13 év alatt több mint hatszázszor játszotta Barnier szerepét – amit filmen később…

19:00 Kapunyitás 20:00 Beton.Hofi 22:00 Krúbi Beton.Hofi Rap Artist Krúbi háromszoros Fonogram-díjas énekes, rapper, zeneszerző, szövegíró. Első dalában, a 2017…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!