Program


Amadinda Percussion Project - Hommage a Balázs Oszkár

Amadinda Percussion Project - Hommage a Balázs Oszkár

Az immár 35 éve töretlen népszerűségnek örvendő Amadinda Ütőegyüttest aligha szükséges részletesen bemutatni. Az együttes tagjai közül többen hosszú ideje tanítanak is, mi több, a tanterem és a hangversenyek világát egy komplex kezdeményezés, az Amadinda Percussion Project elnevezésű műhelymunka és koncertfolyam révén össze is kapcsolták a közelmúltban.

Amadinda Percussion Project
Hommage à Balázs Oszkár

Balázs Oszkár: Nyolc trió
Balázs Oszkár: Utazás Pentatóniába
Balázs Oszkár: Három burleszk

SZÜNET

Balázs Oszkár: Integráció
John Cage: Amores
Balassa Sándor: Quartetto per percussioni, op. 18

Közreműködnek: a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, a Dunaharaszti AMI, a Bartók Konzervatórium ütőhangszeres növendékei (felkészítő tanárok: Tóth Benedek, Bojtos Károly, Holló Aurél)
A Zeneakadémia ütőhangszeres hallgatói
Amadinda Ütőegyüttes


Az immár 35 éve töretlen népszerűségnek örvendő Amadinda Ütőegyüttest aligha szükséges részletesen bemutatni. Az együttes tagjai közül többen hosszú ideje tanítanak is, mi több, a tanterem és a hangversenyek világát egy komplex kezdeményezés, az Amadinda Percussion Project elnevezésű műhelymunka és koncertfolyam révén össze is kapcsolták a közelmúltban. A program 2017-ben indult, de máris bebizonyosodott, hogy nem csak a Bartók Konzi és a Zeneakadémia diákjait gazdagítja izgalmas tapasztalatokkal, hanem a közönséget is. A novemberi koncert Balázs Oszkárnak (1936–2018) kíván emléket állítani, akiről Rácz Zoltán így emlékezett meg a közelmúltban: „Ha megpróbálnánk végiggondolni, mi minden fért Balázs Oszkár kivételes pályafutásának évtizedeibe, nagy valószínűséggel kudarcot vallanánk, tevékenysége oly sokrétű volt. Muzsikus, iskolát alapító tanár, zeneszerző, a Budapesti Ütőegyüttes megalapítója és művészeti vezetője, hangszerkészítő ezermester. Emögött a sokféleség mögött ott állt egy kivételes személyiség, aki egész életében nagyvonalúan ajándékozott meg bennünket – tanítványait és kollégáit – munkájának gyümölcseivel, derűjével és talán ami a legfontosabb, ránk áldozott idejével, megszámlálhatatlanul sok emlékezetes órával. Ha megpróbálnám megfogalmazni, hogy mit köszönhetek neki, egyszerűen fogalmaznék: azt, hogy elindított egy olyan pályán, ami máig betölti az életemet, hogy azzal foglalkozhatok, ami a legjobban érdekel: zenével. Vannak dolgok, amit az ember csak évtizedek után ért meg teljes mélységében. Balázs Oszkár életműve is ilyen, évtizedek elteltével értettem meg igazán a nagyságát.” A műsor első részében három olyan kamarazenei mű hangzik el, amit Balázs Oszkár pályakezdő tanítványainak komponált. A műveket olyan korú gyerekek adják elő – az Amadinda tagjainak társaságában – akiknek felkészítő tanárai, zeneiskolás tanulmányaik során, szintén ezeken a műveken tanulták a hangszerek használatát, és sajátították el az együtt zenélés örömét. A koncert második részében egy Balázs Oszkár kompozíció mellett két másik jelentős mű is elhangzik, amelyek már képzett hangszereseket igényelnek és amelyeket a Balázs Oszkár által életre hívott Budapesti Ütőegyüttes tűzött először műsorára a 70-es években, majd később az Amadinda programjaiban is gyakran szerepeltek.

Suggestions


Az egyszemélyes vígjáték főszereplője Iván, a hímsoviniszta férfi. Nem mintha létezne a világon…

Lionel kiváló beszédtanár, nem ismeri a kudarc fogalmát. Bertie szerény, csendes fiatalember és…

Beyond the event
Jegy.hu Blog

Interesting facts, reviews and interviews to get ready for the experience!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!