Programm


Karácsonyi Kamara koncert
10

Karácsonyi Kamara koncert

A Budapest Gálakoncert egyedülálló sokszínűségével vonultatja fel a magyar zenekultúra meghatározó műfajainak legismertebb darabjait. Felcsendülnek a leghíresebb magyar vonatkozású klasszikus örökzöldek, a 19. század történelmét idéző operett irodalom fülbemászó dallamai és a szintén magyar zenei hagyomány részét képező cigányzene is.

Színpadra lépnek a világhírű Budapesti Operettszínház szólistái, balettkara és a Duna Szimfonikus Zenekar. A műsorban helyet kapnak a ,,Virtuózok!” klasszikus zenei tehetségkutató műsor díjnyertesei is, megmutatva, hogy a fiatal generáció büszke képviselője hazája zenei történelmének és kultúrájának.

A Budapest Gálakoncert betekintést ad az 1800-as évek végén indult „zenei forradalom” hatásába, az akkoriban született cimbalom – magyar népi hangszer – iskola hatására született interpretációkba is, és választ ad arra a kérdésre, hogy miért vonzotta és ihlette meg évszázadokon át egy földrajzilag kis ország a világ számos kitűnő zeneszerzőjét.

A koncert időtartama 90 perc (Két felvonás, alkalmanként 45-50 perc, közte 10 perces szünet). Az események helyszínéül Budapest egyik történelmi épülete, a Pesti Vigadó szolgál.

HELYSZÍNEK:

Pesti Vigadó.

I. Ferenc császár Johann Aman udvari építészre bízta a Pestre megálmodott teátrum és táncterem megépítését, de végül Pollack Mihály tervei alapján valósul meg a pesti klasszicista építészet egyik csúcsteljesítménye, a bálok számára épült Redoute  - biedermaier stílusú, aranyozott bútorokkal és monumentális csillárokkal. A pesti társasági élet központját bálok és hangversenyek töltik meg – Johann Strauss, Ifj. Johann Strauss, Liszt Ferenc -, mígnem a forradalom áldozata lesz. 1865-ben Pesti Vigadó néven nyitják meg újra, hogy monumentalitásával lenyűgözze, célszerűtlenségével gúny tárgy legyen a nagyközönségnek. Megnyitásától számos kiemelkedő zenei esemény helyszíne – Liszt Szent Erzsébet legendája valamint a Szózat és magyar Himnusz című zenekari műve ősbemutatója, Beethoven születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség, Budapest egyesítése -, valamint népszerű művészek (Ifj. Johann Strauss, Mascagani, Dvorak, Debussy, Rubinstein, Horowitz, Gieseking vagy éppen Dohnányi Ernő, Bartók Béla és Fischer Annie) fellépéseinek otthona. A XX.században jelentős belső modernizálást hajtanak végre rajta. Így épült meg a belső személyfelvonó, megújult a bádogtetőzet, s telefon biztosította a kapcsolatot az emeletek között. A húszas évek derekán a fő-és oldalhomlokzat rekonstrukciója, egy évtizeddel később a vigalmi helyiségek helyreállítása is megvalósult. A Vigadó politikai, irodalmi, vallási ünnepségek, tudományos előadások, művészeti kiállítások örökös helyszíne lett. Az 1944-45. évi ostromban szinte teljesen megsemmisült épület 1980-ban nyitotta meg kapuit. A felújítások és rekonstrukciók végső eredményeként 2014 tavasza óta régi dicsfényében, új terekkel bővítve fogadja az érdeklődő közönséget.

VIP kategória:

(A szektor 1. sor, 9.-12. székek. Jegyár: 29.500 Ft)

Amennyiben VIP szolgáltatásunkat választja, a Gálakoncertünk előtt egy 30 perces idegenvezetésen vehet részt saját idegenvezetővel a Pesti Vígadóban, ezt követően pedig az első sorból élvezheti másfél órás előadásunkat. A csomag továbbá tartalmaz egy pohár pezsgőt, egy ajándék fényképet, valamint az oda-vissza transzfert Budapesten belül.

Amennyiben szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást, kérjük az alábbi e-mail címre  írja meg telefonszámát, illetve lakhelyét.
office@ticket.info.hu
 
MŰSOR
 
1. FELVONÁS
 
Hector Berlioz: Rákóczi induló
 
Zenekar
 
Kodály Zoltán: Háry János – Intermezzo
 
Zenekar
 
Johannes Brahms: V. Magyar Táncok
 
Zenekar cimbalom szólóval
 
Bartók Béla: Román népi táncok
 
Zenekar
 
Erkel Ferenc: Hunyadi László – Palotás
 
Zenekar
 
Liszt Ferenc: II. Magyar Rapszódia
 
Zenekar cimbalom szólóval
 
 
 
2. FELVONÁS
 
Lehár Ferenc: Éva keringő
 
Balettkar
 
Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő – Te rongyos élet– „Das ist die Liebe”
 
Lehár Ferenc: A víg özvegy – Medley
 
Zenekar
 
Lehár Ferenc: A víg özvegy – Grisette-dal és Kán-kán
 
Balettkar
 
Grigoraş Ionică Dinicu: A pacsirta
 
Cigányzenekar
 
A csitári hegyek alatt… (magyar népdal)
 
Cigányzenekar
 
Vittorio Monti: Csárdás
 
Cigányzenekar
 
Kálmán Imre: Marica grófnő – Szép város Kolozsvár
 
Johann Strauss ifj.: Éljen a magyar Op. 332.
 
Zenekar
 
Kálmán Imre: Marica grófnő –Ringó vállú csengeri violám
 
Balettkar
 
 
Közreműködik a Duna Szimfonikus Zenekar,
 
valamint a Budapesti Operettszínház Balettkara és szólistái

Angebote


Tündér Lala, a valaha volt legcsintalanabb tündér, Tündérország királynőjének, Írisznek a kisfia. Az…

A Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A.…

Karácsonyi koncert 2019, mert "Nincs karácsony BDZ nélkül"!

Verschenken Sie jegy.hu
Geschenkgutscheine!

Die Geschenkgutscheine können für Ticketkäufe auf der Webseite www.jegy.hu verwendet werden, für beliebige Veranstaltungen (Theater, Konzerte, Festivals, Sportveranstaltungen) in unserem System.

Interticket
Kulturkarte

Mithilfe der Dienstleistungen der Kulturkarte stehen Arbeitnehmern und Arbeitgebern die höchsten, momentan angewandten Ermäßigungen zur Verfügung.

Newsletter abonnieren

Erfahren Sie mehr aus unserem Newsletter über die beliebtesten Programme!