Program


Concertino sorozat: Stanley, Corelli, Vivaldi, Mozart, Britten

Concertino sorozat: Stanley, Corelli, Vivaldi, Mozart, Britten

A Concertino sorozat idei második, Corellitől Brittenig ívelő hangversenyén Szőke Zoltán kürtművész és a kezdetektől itt zenélő Kertész György csellóművész lép a BFZ kamaraegyüttese elé a virtuozitás, intimitás és letisztultság jegyében.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. április 5. vasárnap, 15:30

Kertész György (cselló), Szőke Zoltán (kürt) • Koncertmester: Pilz János

Műsor:

John Stanley: d-moll concerto vonóskarra, Op. 2, No. 4
Arcangelo Corelli: D-dúr concerto grosso, Op. 6, No. 1
Antonio Vivaldi: a-moll csellóverseny, RV 419
Wolfgang Amadeus Mozart: 3. (Esz-dúr) kürtverseny, K. 447
Benjamin Britten: Simple Symphony, Op. 4


A Concertino sorozat idei második, Corellitől Brittenig ívelő hangversenyén Szőke Zoltán kürtművész és a kezdetektől itt zenélő Kertész György csellóművész lép a BFZ kamaraegyüttese elé a virtuozitás, intimitás és letisztultság jegyében.

Angol, itáliai és osztrák muzsika, eltérő korok és zenei iskolák, különleges szólóhangszerek – a szokásos változatosság jellemzi a Fesztiválzenekar kamarazenei sorozatának idei záróhangversenyét. A koncert első felében a barokk concerto három arcát ismerhetjük meg. Elsőként John Stanley, a gyermekkorában megvakult kiváló 18. századi orgonista­zeneszerző darabja hangzik el. A mű Corelli és Händel hatása alatt íródott, ám zenei fűszerezése jellegzetesen angol: ünnepélyesség, finom melankólia és tömörség jellemzi.

A versenyművek tekintetében Corelli korának legnagyobb példaképe volt. A concerto grossókból álló Op. 6-os sorozat tette divatossá például a két hegedű és egy cselló szembeállítását a zenekarral. Vivaldi viszont a velencei mintát követte: az ő csellóversenye – Corelli öttételes darabjával szemben – háromtételes, formailag egyszerűbb, szólisztikusabb.

A szünet után jóval későbbi mű, Mozart 3. kürtversenye szólal meg. A szerző mind a négy erre a hangszerre írt versenyművét 1783 és 1791 között, bécsi tartózkodása alatt komponálta Joseph Leutgeb kürtös számára. A kottában található tréfás bejegyzések baráti kapcsolatról, a kotta maga virtuóz zenészről árulkodik.

Benjamin Britten a brácsatanárának ajánlott darabot. 1933-ban, húszévesen úgy döntött, kidolgozza gyerekkorában komponált nyolc tánctémáját. Párba rendezte őket, és megszületett a négytételes, vonósokra írt Simple Symphony. A tételek alliteráló címeket kaptak, magyarul valahogy így: Bombasztikus bourrée, Pajkos pizzicato, Szenvedélyes sarabande és Furfangos finálé.

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

Pintér Béla és Társulata: A Sehova Kapuja

További ajánlataink


A tengerparti szálló valójában családi villa, aminek tulajdonosával meghitt viszonyba keveredik. Egy szép napon a rendező felesége elhatározza, hogy meglátogatja…

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!