Program


DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: ESTE AZ ORSZÁGHÁZNÁL 1. (ÉPÍTÉSZET)

DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: ESTE AZ ORSZÁGHÁZNÁL 1. (ÉPÍTÉSZET)

A kivilágított Parlament előtt hallható lesz annak rendkívül érdekes építéstörténete, rávilágítunk a megannyi rejtélyre, körülményre, mely mindezt övezi. Külön hangsúlyt helyezünk az épület belső festészeti dekorációjára, mely legalább annyira összetett, mint maga az Országház építésének története.  több...

Az Országház építésének története,  festészeti pompája.

Az esti, a dísz kivilágított  Országház előtti sétánk során egy   bonyolult, komplex, de izgalmas események sorozatán keresztül  felidézzük annak építésének bonyolult történetét. Hogyan születik meg a gondolat, hogy az országnak legyen egy "háza", hogyan zajlott a pályázat meghirdetése,  kik és milyen módon befolyásolták annak további lépéseit?  Milyen eszmék, történelmi körülmények határozták meg a pályázat kiírását, majd annak elbírálását? Nemzetközi volt e a meghirdetett pályázat, vagy majdnem az volt?  Milyen szerepet játszott mindebben gróf Andrássy Gyula miniszter, Tisza Kálmán miniszterelnök? Mi volt az a pénzügyi elv, amely az Országház  építésénél domináns alapelvként működött? Rávilágítunk az építész, Steindl Imre zseniális megszállottságára, párhuzamokat keresünk és meg is találjuk a magyar Parlament   tervezésénél felbukkanó korábbi építészeti előfutárokra,  így jutunk el Berlinbe, Bécsbe, vagy akár Velencébe is. Steindl Imre miért a neogótikus stílusban gondolkodott,  hogyan fogadta a  további  módosítási javaslatokat? Hogyan kezdődött el az építkezés, milyen körülmények előzték  meg az első kapavágást, illetve hogyan, hány szakaszban zajlott le az építkezés maga? Steindl milyen építészeti újdonságokat vezetett be, hogyan használja fel mindezt a hatalmas terek átfedésére, hogyan épül meg maga a kupola? Milyen elvek vezetik a belső díszítés koncepcióját, hogyan kérnek fel szobrászokat az egységes szoborgaléria megteremtéséhez? Steindl milyen akkurátusan ügyel minden apró kis részletre, hogyan rendeli meg barátjától, Zsolnay Vilmostól az úgynevezett   pirogránit szobrokat, és hogyan építi be Róht Miksa üvegművészetét is a Parlament összhangjába? Milyen lett a végső eredmény, hogyan tükrözi vissza egykori építőjének grandiózus álmát, és egyben az Országház hogyan állít emléket a magyarságunknak, az ezer éves múltunknak…….
Ezen az esti sétán hallható lesz a rendkívül érdekes  komplex építéstörténet,  annak minden összetettségével, és külön hangsúlyt helyezünk az Országház  festészeti dekorációjára, melynek szintén feladta volt az ezeréves múlt és a jelent befolyásoló legitimitáció tükrözése.

Ajánló


„Színjáték, és a szív már ég!” – mondja Liliomfi és Mariska, akik az…

A kultikus, világhírű regény titokzatos szereplői most a Víg színpadán is életre kelnek.…

Nick Vujicic, a nemzetközi hírű prédikátor, szónok, motivációs tréner, aki karok és lábak…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!