Program


DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: SÉTA A FIUMEI ÚTI SÍRKERTBEN

DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: SÉTA A FIUMEI ÚTI SÍRKERTBEN

A Kerepesi, vagy hivatalos nevén a Fiumei úti sírkert gazdag tárháza a magyar történelem nagy alakjainak. A síremlékek előtt állva megismerhetjük azok páratlan életét és megérthetjük, hogy nem csak az elhunytaknak, de azok síremlékeinek, mauzóleumainak is igen gazdag, rendkívül érdekes történetei lehetnek.  több...

Titkok, történetek az emlékműállítás nagy fejezeteiből.

A Fiumei úti Nemzeti Sírkert  síremlékei, mauzóleumai érdekes történetekkel szolgálhatnak, ha megfejtjük azok titkait. A Kossuth mauzóleum építésénél tudjuk, hogy ennek a síremlékállításnak a folyamata igen bonyolult is lehetett. Ha nem a nemzet, hanem a családtagok állítanak emléket, mely az a tulajdonság, amelynek mindenképpen szerepelnie kell az emlékezet kövein?  Sétánk  során e sírhelyek előtt állva betekintést nyerhetünk a „kulisszatitkokba”, avagy hogyan befolyásol  egy életmű egy síremlék felállítást, hogyan adja tovább üzenetét az elkészült mű  az utókornak?  Megelevenedik előttünk többek között a fiatalon elhunyt Korb Erzsébet festőnő alakja, aki „Egy fájdalmas torzója a magyar festészetnek”. Láthatjuk, hogy az elhunyt festményének alakját a megrendült édesapa kérésére Stróbl Alajos hogyan faragja ki márványban, és mely az a motívum, amely azonban nem szerepel a képen, de a síremléken igen? Melyik az az egyedi mauzóleum, amelynek felépítését a szerelem vezette, s amely három bérház árába került anno? Milyen bátor volt az építtető, aki egy addig ismeretlen fiatal magyar építészt bíz meg annak elkészítésével?  Megelevenítjük Lotz Károly és nevelt leánya, egyben  múzsája, Cornélia bensőséges kapcsolatát, az ebből táplálkozó festészet diadalát, mely ma minden jelentős budapesti középület festészetében megtalálható, legyen az a Parlament, vagy az Opera. Megállunk Jászai Mari sírjánál, aki egyedi módon maga rendelte meg saját síremlékét, hová még az elkövetkező 14 éven keresztül gyakran kijárt, s megtudjuk mindezek okát.  Magyarország legnagyobb mauzóleuma előtt felelevenítjük Kossuth Lajos grandiózus temetését,  hallhatunk arról is, testét miképpen őrizték meg fizikai valójában, mint a nemzeti függetlenség szimbólumát? Felidézhetjük továbbá még Radnóti Miklós, Gombaszögi Frida, Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar, Blaha Lujza,   Jókai Mór, Ady Endre, Antall József,  gróf Batthyányi  Lajos alakját is, síremlék állításaiknak érdekes történetét, és ha még marad idő, akár a Munkásmozgalmi Pantheon ideológiai alapelveibe is betekintést nyerhetünk.

A Kerepesi, vagy hivatalos nevén a Fiumei úti sírkert gazdag tárháza a magyar történelem nagy alakjainak. A síremlékek előtt állva megismerhetjük azok páratlan életét és megérthetjük, hogy nem csak az elhunytaknak, de azok síremlékeinek, mauzóleumainak is igen gazdag, rendkívül érdekes történetei lehetnek.

Ajánló


Simon Beaufoy: Alul semmi A Fox Searchlight Pictures mozifilmje alapján A Thália Színház…

Gulliver már-már fanatikus tudásszomjú férfi, aki a fél világot beutazza, hogy az élet…

A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója először rendez operettet, méghozzá a…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!