Program


Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál
3

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Fellépnek:
Eszterlánc zenekar, Dresch Quartet, Kerekes Band

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. július 18. csütörtök, 20:00

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Fellépnek:

Eszterlánc zenekar
Dresch Quartet
Kerekes Band



Eszterlánc zenekar
A zenekar tagjai:

Sturcz Noémi – ének I Juhász Dénes – hegedű és furulya I Komáromi Márton – hegedű I Császár Attila – brácsa I Liber Róbert – bőgő

Közreműködők: Navratil Andrea, Miskolczy Mariska – ének I Kovács Márton, Mihó Attila – hegedű

Az Eszterlánc 1998-as megalakulása óta hagyományos erdélyi, elsősorban mezőségi népzenét játszó zenekar. Az első tíz év Búza falu énekeseivel és zenészeivel közösen telt. 2008–2014 között a Búzával szomszédos, a korábban alig ismert község, Melegföldvár népzenéjében mélyült el a zenekar.
A koncertek szinte állandó résztvevőjévé vált Szilágyi Anna, földvári énekes.
(Földvári tánc Szilágyi Annával, 2011)
A zenekar koncertjein és lemezein, változó arányban, de máig tükröződnek a fent említett két település hagyományai. A Jegesen (2014) album azonban új korszakot nyitott az együttes életében. Észak-Mezőség más településein gyűjtött zenékkel bővült a repertoár, másrészt a Jegesen hangját, Szilágyi Anna mellett, már a zenekar munkájához csatlakozó városi népdalénekesek,
Navratil Andrea és Fekete Zsuzsanna határozták meg. Az együttes 2015-ben, ismét erdélyi énekesek bevonásával, mezőkeszüi dalokból összeállított műsorral és CD-vel jelentkezett (Keszü, 2016). Azóta a keszüi, magyarpalatkai zene táncházaik elmaradhatatlan része lett.


Dresch Quartet

A zenekar tagjai: Dresch Mihály – fuhun, szaxofon I Lőrincz Hortenzia – ének I Csoóri Sándor Sündi – brácsa I Bognár András – nagybőgő I Zimber Ferenc – cimbalom

A Dresch Quartet évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.
A tenor- és szopránszaxofonos, fuhunt és számos más fúvós hangszert is megszólaltató Dresch Mihály a magyar népzenébõl táplálkozó muzsika legkiválóbb mûvelõje, a hazai jazz- és világzene emblematikus alakja.
Azon kevés elõadók egyike, akik nemzetközileg is ismertek és elismertek.
Köszönheti ezt kimagasló tehetségének, és annak a zenei alázatnak, mely minden megszólaltatott hangot õszintévé és egyedivé varázsol játékában.


Kerekes Band

A csapat:
Fehér Zsombor – furulya, ének,
Fehér Viktor – dob, ütőgardon
Námor Csaba – koboz
Csarnó Ákos – brácsa, doromb
Sohajda Péter – basszusgitár, ének

meghívott vendég:
Baricz Gergő – ének

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren.
A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya és koboz témákkal, másnéven EthnoFunk. A kezdetektől kísérletező ötösfogat hangzása azonban legalább annyira ered a rockzenéből, mint a hagyományos pásztorzenéből. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor, nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is hosszasan tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedélikus, riffes játékot fejlesszen ki, ami a zenekar egyedi soundját adja. A táncházakban edződött, de a rockzene energiáiból táplálkozó koboz és brácsa lüktetése, Námor Csaba és Csarnó Ákos kezében tovább erősíti a hagyományos zene béklyóitól megszabadult ethnofunkot, ami végül a hazai stoner nagyágyú, Sohajda Péter, és a kettő-négy specialista, Fehér Viktor kezében formálódik egésszé. Chemtrailezett gyimesi hegyilevegő szakértő kezekből szórva.

Ajánlatunk


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök gyűjteménye...) állatudvar, nyuszisimogató, magában foglalja a mosdó használatát, játszótérét és a program leírásában szereplő összes szolgáltatást.

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

További ajánlataink


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!