Program


Három temető, négy tematikus művészeti séta - Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető

Három temető, négy tematikus művészeti séta - Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető

Salgótarjáni úti Zsidó Temető
Ámulatba ejtő, rejtett építészeti különlegességek együttese.
A zsidó funerális művészetének ezer arca, ahol a különböző stílusok lenyűgöző hatása kiváltja az oda belépők csodálatát.  több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. október 14. vasárnap, 13:00

Magyarország egyik legkülönlegesebb, építészeti műemlékeiben a leggazdagabb temetőjébe invitáljuk látogatóinkat.  Abba a temetőbe, mely 2002 óta teljes egészében műemléknek van nyilvánítva s amelynek területén  jelentős számú,  világszínvonalban is kiemelkedő  műemlékileg védett síremléket találhatunk. A temető egységes, semmihez nem hasonlító képi benyomása után elveszhetünk a részletek gazdagságában: találhatunk itt anyagában és formavilágában lélegzetelállító mauzóleumokat, a mai napig a modernséget hirdető art deco mellett megfér az antik világ emlékezete, az egyiptizáló oszlop szerves részeként illeszkedik be a klasszikus építészetet idéző  formavilágba. Máshol az oszlop lábazata  olyan szecessziós stílusú megoldást mutat fel, mely egyszerre masszív, és egyszerre légies. Láthatunk olyan sírhelyet is, melynek obeliszkjéről eltűnt hatalmas bronz pálmaágak egy keleti oázist idézett  fel egykoron. Ez a fajta építészeti eklekticizmus, annak gazdagsága csak ebben a temetőben tapasztalható. Az építészek a 19. század legnevesebb építészei voltak, mint Alpár Ignác, Quittner Zsigmond, Vidor Emil, Gerster Kálmán, vagy a szobrász, Maróti Jenő. Külön fejezet illeti Lajta Béla egyedi, örökké megújuló munkásságát, mely a leghangsúlyosabban határozza meg a temető egyéni arculatát, s kinek alakja  kimagaslóan elismert az építészet történetében.  Olyan nagy emberek síremlékei előtt állunk meg néhány szóra,  mint pl. Weisz  Manfréd a gyáros, Hatvany - Deutsch báró a műgyűjtő,  Herz Ármin a szalámi gyáros,  Fényes Adolf a festőóriás, vagy Vázsonyi Vilmos, az első zsidó származású miniszter sírja előtt.
Ebben a lenyűgöző hangulatú temetőben  láthatjuk a zsidó funerális művészet eklektikus gazdagságát,  különös hangsúlyt helyezve a ma is modernek számító art deco művészet néhány igaz gyöngyszemére.

A sétát Hargitay D. Dávid, művészettörténész vezeti.

Ajánlatunk


40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

További ajánlataink


Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!