Program


Kiscelli Múzeum - #advent
8

Kiscelli Múzeum - #advent

2022. december 10. szombat 10 és 18 óra között ismét Kiscelli Advent a Kiscelli Múzeumban!
Elérkezett az év vége, újra itt a Kiscelli Advent! Karácsonyi hangulattal töltjük meg kastélyt: meleg italokkal, ünnepi fényekkel, zenével, gyerekprogramokkal és tárlatvezetésekkel várjuk egész nap a hozzánk látogatókat!

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. december 4. szombat, 10:00

Erre a napra meghívtunk egy különleges tacskópárost is, Bertalant és Barnabást a Hírös Gasztroszínháztól, akik arról híresek, hogy zenével és kulináris élvezetekkel színesítik bábelőadásukat.

A nap folyamán a múzeum legszebb kiállítóterében, a Templomtérben, Mácsai István képzőművész alkotásait bemutató új, időszaki kiállításunkat tekinthetik meg, az emeleten a Fővárosi Képtár gyűjteményeinek 19. századi anyagából pop-up válogatás látható, a föld alatti Sziklapincében pedig a fővárosi kutyatartás kultúrtörténetéről szóló tárlat várja a kétlábú és négylábú látogatókat! Végül, de nem utolsó sorban maradhat el a Kiscelli Múzeum több évszázados múltját elmesélő, rejtett zugokat bejáró épületvezetés sem, mely során lezárt, sötét, tereket is megmutatjuk.

Mindeközben a Kiscelli Nyomdában egyedi nyomatokat készítünk, a Szoborcsarnokban pedig sajátmintás karácsonyi csomagolópapírokat díszítünk.

PROGRAMOK

WORKSHOP:
10:00-16:00 Csomagolópapír készítés a Szoborcsarnokban, képeslap aranyozás a Kiscelli Nyomdában

VEZETÉSEK - Az épületsétákon és tárlatvezetéseken való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük keresse fel a Kiscelli Múzeum weboldalát:
10:30, 17:00 Kriptától a toronyszobáig - Farbaky Péter és Maczó Balázs muzeológusok épületvezetése
Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzárol elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható.

11:00 "Gondolatim, érzeményim // Szárnyra keltenek" Ki a raktárból! Válogatás a BTM Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár gyűjteményeinek 19. századi anyagából - Aczél Eszter kurátori tárlatvezetés
A Fővárosi Képtár gyűjteményéből most olyan műveket szeretnénk a látogatók elé tárni, melyek többségét még soha nem láthatta a közönség, olyan női alkotótól, akiknek az életét, pályáját nagyrészt a feledés homálya fedte. Bár a 19. század közepétől általános volt, hogy az induló Pesti Műegylet, a magyar képzőművészet ügyét támogató szervezet, tárlatain, vagy más csoportos képzőművészeti kiállításokon női alkotók is szerepeltek, a meghatározó véleményformálók még 1900 körül is kétségbe vonták a nők képességeit, és hangsúlyozták műkedvelői tevékenységüket.

12:00, 14:00 Vau! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete - Balla Loránd és Molnár Álmos kurátori tárlatvezetése
A tárlat bemutatja hogyan alakult ki Budapesten és Magyarországon a vakvezető kutya-kiképzés. Valamint azt, hogy hogyan szabályozták a hatóságok a nagyvárosi kutyatartást. A 19-20. század ismert művészei, politikusai, színészei is tartottak kutyát. Hogy milyet? A tárlatvezetésen kiderül.

16:00 Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben - B. Nagy Anikó kurátori tárlatvezetése
A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult. Kiállításunk címe részben a takarásból kimozdítani szánt életműre, részben a Templomtérben valóságosan is elinduló falakra utal. Az ütemjelre átmozduló installáció a műveket és a dokumentumokat a találkozás, közelítés és távolodás változó ritmusában polifón alakzatokban rímelteti egymásra. Tisztán kvalitásalapú, főművekre koncentráló, kanonizációs megközelítés helyett az életmű sokszálú bemutatására vállalkoztunk.

BEMUTATÓ:
15:00-16:00 Dj Panda és Bambusz segítőkutya bemutató a Vau! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténeti kiállításban

SZÍNHÁZ - A bábelőadáson való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük keresse fel a Kiscelli Múzeum weboldalát:
16:00 Hírős Gasztroszínház - Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Zenés gasztro-bábszínház, családoknak
Janikovszky Éva egyik szívmelengető és humorral telt meséje a Bertalan és Barnabás. Szereplőinket L. Nagy Attila bábszínész és Rácz Annamária színésznő keltik életre. A történet két aranyos tacskóról szól akiket egy idős házaspár fogad be a menhelyről, ám életük azon nyomban felfordul, ahogy a két kutya beteszi a lábát a házba. A darabban elhangzó muzsikákat Dénes Emőke és Keller Dániel írta, akik természetesen élőben is a húrok közé csapnak a helyszínen. A darab 65 percből áll, 2 felvonásból, melyeket rövid gasztronómiai élmények választanak el egymástól.

Büfénkben forralt borral, süteményekkel és zenével igazi karácsonyi hangulatot teremtünk ezen a napon.

A Kiscelli Adventen való részvétel 14 éven aluliak részére ingyenes, egyéb belépőkedvezmény nem vehető igénybe.

Ajánlatunk


Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

További ajánlataink


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És…

Koncz Zsuzsa a magyar popzene állócsillaga, 2024. április 13-án tizennegyedszer lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára.

Komédia a köbön! Egy falrengető vígjáték, amely színpadon és filmen egyaránt nagy sikereket aratott!

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!