Program


Muzsikás Együttes - Allegro Barbaro

Muzsikás Együttes - Allegro Barbaro

“Allegro Barbaro”
Bartók, Kodály zongoramuzsikája a népzene szárnyán
A Muzsikás együttes és Fülei Balázs zongoraművész közös hangversenye
Énekel: Petrás Mária

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. november 23. péntek, 19:00

Bartók Béla művei és a népzene szoros kapcsolatára épülő számos sikeres hangversenyprogram készült már a Muzsikás együttestől. Ennek a sorozatnak az egyik programja az Allegro Barbaro, ahol a Muzsikás neves zongoraművészekkel koncertezik. Ezúttal a fiatal és nagy tehetségű Fülei Balázs zongoraművésszel járják az országot 2017- ben.

A magyar népzene és Bartók művei felváltva, egymást kiegészítve, hatásukat fölerősítve szólalnak meg. Bartók zenéjével egy időben szólalnak meg a népi hangszerek, vagy Bartók zenéjére jelenik meg az autentikus tánc. A hangverseny egyik célja, hogy eljuttassa a hagyományos magyar népzenét olyan körökbe is, ahol ez korábban egyáltalán nem volt ismert, Bartók muzsikájának pedig új híveket szerezzen a népzenei közönség között!

Mindezt úgy, hogy produkciót a legmagasabb zenei igényesség és a könnyű befogadhatóság jellemzi. A látszólag eltérő műfajok, a komponált műzene és az improvizatív, sodró erejű népzene egymást követve, egymást kiegészítve, időnként pedig egyszerre szólal meg. Világossá válik Bartók Béla vallomása arról, miként befolyásolja a zeneszerzőt a népzene: “Ez a befolyás akkor valósul meg a leghatékonyabban a zenész számára, ha a népzenét nem holt gyűjteményekből ismeri meg, hanem abban az alakjában, ahogyan fékezetlen él a nép körében.“

A hangversenyen hangszeres népi dallamok, énekek szólalnak meg többek között a következő tájegységekről: Dunántúl, Kalotaszeg, Gyimes, Mezőség, Szatmár, valamint részletek Bartók alábbi zongoraműveiből: Gyermekeknek, Kis szvit, Szabadban, Allegro Barbaro, Román népi táncok valamint Kodály Zoltán Marosszéki Táncok zongorára című darabjából.

Muzsikás együttes több, mint négy évtizede van jelen a hazai és a nemzetközi zenei életben. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a világ legjelentősebb koncerttermeiben, fesztiváljain. Számos díj és kitüntetés birtokosa, többek között a Liszt Ferenc-díj, a Kossuth-díj és a Magyar Örökség-díj, WOMEX-díj, Prima Primissima-díj.

Fülei Balázs átütő színpadi jelenség, aki képes megszólítani a közönséget, és a koncert utolsó pillanatáig fenntartani a figyelmet – írják a szaklapok legutóbbi indiai turnéja után. Bartók műveinek egyik leghitelesebb tolmácsolója. „Ahol ő megjelenik, személyében tudás, művészi lelkiismeret, ihletettség lép a pódiumra.” (Muzsika, 2014. március)

A hangverseny közreműködői:
Muzsikás Együttes:
Sipos Mihály - hegedű, citera, ének
Porteleki László - hegedű, koboz, tambura, ének
Éri Péter - brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének
Hamar Dániel - bőgő, gardon, dob, ének
Petrás Mária - ének
Fülei Balázs – zongora

Ajánlatunk


Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

zenés átirat két részben

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

További ajánlataink


Szerző: William Somerset Maugham: CSODÁLATOS VAGY, JÚLIA! színház két részben a Játékszín színpadára alkalmazta: Németh Ákos

Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!