Program


Svetilen

Svetilen

Pravoszláv egyházzene

Svetilen

A lélekkel teli népzene együttese, a Svetilen 1989-ben alakult azzal a céllak, hogy őrizze és gondozza az ősi orosz éneklési hagyományokat. A tradíciót két területen jelenítik meg: világi és egyházi éneklésben. Mindkét területen szakrális szövegekkel dolgoznak, jelezve ezzel a tagok közös kiindulási pontját, kulturális és zenei hátterét. Dalaikat rendszerint a cappella, azaz hangszeres kíséret nélkül adják elő, de néha ősi orosz hangszereket is segítségül hívnak (gusli, koliosnaya lira, duduk and hatamba), igazán különleges hangzást teremtve így. A Svetilen arra törekszik, hogy ezt a kulturális örökséget a mai modern ember szemszögéből mutassa be és tegye értékessé, új perspektívát teremtve így az orosz kórus-kultúra számára. Eredeti kórusműveket, ritmusképleteket és harmóniákat kutatnak, amelyek türközik a szakrális és népi zene jellegét és formáját. Fő törekvésük a stilisztikai hűség.

Az együttes arculata két jellegzetességen alapszik.Először is, a hagminőségük, a megszólalásuk kifejezetten népies, a szakrális zene megszólaltatásakor is. Vezetőjük, Dmitry Garkavi szerint a zenei kutatások nyomán kifejezetten van létjogosultsága ennek az előadásmódnak. Úgy véli, ez az éneklési technika jellemezte a régi Oroszországot, amikor még sem a szerzetesek, sem a gyülekezetek nem ismerték a nyugati kóruszenét.

A másik jellegzetességük a repertoárjuk, ami izgalmasan és érdekesen ötvözi az egyházi, a népi és a modern zenét.

Ajánló


Magyar népmesekincsünk egyik legismertebb és legnépszerűbb darabja: A csillagszemű juhász. Ajánlott életkor: 6+

Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről,…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!