Program


Térey János / VERS-ESTEK A MÜPÁBAN

Térey János / VERS-ESTEK A MÜPÁBAN

Az utóbbi néhány évtized talán legtündökletesebb, legnagyobb ívet befutó, témáit és hangfekvéseit tekintve legváltozatosabb, műfaji ajánlatokban legbőkezűbb, így tehát legtágabb értelemben vett költői pályája: az 1970-ben született és 2019-ben elhunyt Térey Jánosé.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. december 17. péntek, 20:00

Térey János / VERS-ESTEK A MÜPÁBAN

Az est közönsége ezt az utat követheti végig, amelynek során több síkon is kirajzolódik Térey poétikusan megtervezett „őszi hadjárata”. Szívós önnevelődési története - a korai árvaságtól az otthonkeresés próbatételein át a küzdelmes boldogságot jelentő családapaságig. Módszeres térfoglalása - Debrecentől Zuglón és Újlipótvároson (továbbá Varsón, Drezdán, New Yorkon, Isztambulon, Athénon…) át a Svábhegyig. Költői „térerejének” kiteljesedése - a kezdeti „természetes arroganciától” a szenvtelenül „szerény javaslat” kimért megfogalmazásain át az „élete augusztusában” rendhagyóan felzengetett gordonkahangzásig. A poétikai tér újra- és újraparcellázása - a karcos magánmitológiától a nemzedéki önvizsgálaton át a felelős országismeretig. Költészettörténeti nézőpontból bátran mondhatjuk, hogy a születése utáni évben megjelent, kultikus érvényű vers (Domonkos István: Kormányeltörésben) antipoétikus tézisét fordította poétikusan mintegy a visszájára a magán- és közköltészet elnyűtt formáit megújító Térey: gondolni kollektív, gondolni privát. A jeles irodalomkritikus, egyetemi oktató Bazsányi Sándor érzékeny válogatása a fájdalmas hirtelenséggel lezárult, mégis oly gazdag életmű minden fontos irányának, árnyalatának felvillantására törekszik.

Közreműködők: a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Alkotók:
a műsort összeállította és bevezeti: Bazsányi Sándor
rendező: Novák Eszter

További ajánlataink


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!