Program


Tiszavirág / DANCE is not DEAD! - Közép-Európa Táncszínház - Sissi Őszi Tánchét

Tiszavirág / DANCE is not DEAD! - Közép-Európa Táncszínház - Sissi Őszi Tánchét

A Közép-Európa Táncszínház előadása az IKF – Ifjú Koreográfusok Fóruma keretében

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. november 23. szombat, 19:00

Az IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) egy tehetséggondozó- és kutatóprogram, melynek elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása, a fiatal koreográfusok helyzetbehozása. Az idei nyílt pályázat nyertesei, Cserepes Gyula és Eva Urbanova egy hétig dolgozhatnak a Magyar Táncművészeti Egyetem modern tánc szakos diákjaival kibővült társulattal, majd nyilvános bemutatót, demonstrációt tartanak színházi körülmények között.

 

Cserepes Gyula: Tiszavirág(25’)

 

„Mióta az eszemet tudom, a Tisza vonzásában éltem. A mai napig, ha visszatérek a szülőföldre, a Vajdaságba, „meg-megállok a kanyargó...” víz partján. Gyakran ülök a vizet vizsgálva, figyelem a sodrokat, fodrokat, örvényeket és hullámokat. A fel-felcsillanó halakat vagy a borúsan vágtató vándor fellegeket. Párbeszédet folytatunk, a folyó és én. Ha valami hiányzik jártamban-keltemben a nagyvilágban, akkor az ez: a Tisza habjainak csendes, mindent átható áramlása. Az a béke és nyugalom, ami csakis a parton ülve tud hatalmába keríteni. Ezek az időtlen pillanatok képesek akár évekre is feltölteni. Ahogy ülök és hallgatagon nézem a habokat, magával ragad az áramlás. A hullámok hátán megcsillanó fény messze repít a gondolataimban, emlékeimben, a képzeletemben. Mesélünk egymásnak, meghallgatjuk egymást. Ebben a mély csendben átérezni a létezés örök áramát. Az állandó változásban lévő anyag vonzása magával ragadja az embert. Az örvények önnön létezésem ősi mélyébe rántanak. Az örök hullámzás átjárja a zsigereket. A folyó és annak szemlélője fokozatosan hangolódnak azonos hullámhosszra, melyen együtt rezdülnek.” /Cserepes Gyula/

 

Cserepes Gyula a vajdasági Óbecséről származó kortárstánc koreográfus és előadóművész. A Tisza fontos szereplője életének. A folyóval megélt bensőséges viszony, az ebből fakadó áramlás- és ritmus-élmény Gyula művészetének meghatározó eleme. A Magyar Táncművészeti Főiskola négy modern tánc szakos növendékével és a Közép-Európa Táncszínház három táncművészével öt napon át foglalkoznak a múló pillanat jelentette időtlenség ritmikájával. A Tiszavirág címet viselő etűdben olyan képeket és jeleneteket osztanak meg a nézőkkel, melyek a koreográfiai műhelymunka során szerzett közös élményekből és tapasztalatokból táplálkoznak.

 

Eva Urbanova: DANCE is not DEAD!(20’)

 

Mi az, amit elrejtünk, ami el van rejtve személyiségünk minden egyes rétege mögött? És miért pont ezeket a rétegeket kapjuk? Azért vannak, hogy kövessük, vagy eldöntsük, követjük-e őket? A szenvedélyeink? A démonaink? Vagy valami teljesen más történet?

 

Az est előadói: Dabóczi Dávid, Horváth Adrienn, Keresztes Patrik (m.v.), Nyeste Adrienn, Szilvási Anna, Tóth Laura, Ungi Krisztián, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem moderntánc Tanszék hallgatói

Az est asszisztense: Mádi László

 

A Közép-Európa Táncszínház Magyarország egyik leginnovatívabb tánctársulata. Egyedülálló repertoárjának darabjai aktualitásra ésreflektivitásra törekszenek. A mindennapokban felmerülő problémák felvetéséhez és az arra adott válaszok megfogalmazásához a kortárs tánc változatos nyelvét választották. A KET, ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja egy adott földrajzi régióhoz való kötődést, a Kárpát-medence és régiója nemcsak a működésének fő területét, hanem az egyedi mozgásvilágot, témaválasztást is meghatározza.

 

Sissi Őszi Tánchét

November 16. és 23. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivált a hetedik kerületben.

A program idén ismét a vidéki – miskolci, egri, dunaújvárosi és kecskeméti - táncműhelyeket állítja fókuszba, de a meghívottak közt szerepel az alig több mint egy éve alakult Székesfehérvári Balett Színház is.
Kiemelt figyelmet kapnak idén a fiatal tehetségek és az ifjú közönség megszólítása, így a programban szerepel egy tánc/színházi nevelési előadás, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium estje, a fesztivál zárásaként pedig a Közép-Európa Táncszínház érkezik az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma bemutatóval.

 

 

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

További ajánlataink


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!