Program


Wagner: Az istenek alkonya / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

Wagner: Az istenek alkonya / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

A Ring utolsó zenedrámájának legvégén a mű zenei kicsengése a bekövetkező világpusztulás ellenére reményt keltő: a vég magában rejti egy új kezdet lehetőségét. Az utolsó szó ugyanis a vonósokon szélesen éneklő, átszellemülten kibomló Megváltásmotívumé.  több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. június 21. vasárnap, 16:00

Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám

Szereplők:

Szemerédy Károly: Gunther

Kálmán Péter: Alberich

Albert Dohmen: Hagen

Iréne Theorin: Brünnhilde

Horti Lilla: Gutrune

Deniz Uzun: Waltraute

Közreműködők:

a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Budapesti Stúdió Kórus (karigazgató: Strausz Kálmán)

Alkotók:

Dramaturg: Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier

Jelmez- és bábterv: Corinna Chrome

Fény: Vajda Máté

Koreográfus: Vida Gábor

Koreográfus-asszisztens: Asztalos Dóra

Játékmester: Polgár Etelka

Rendező: Hartmut Schörghofer

A Ring utolsó zenedrámájának legvégén a mű zenei kicsengése a bekövetkező világpusztulás ellenére reményt keltő: a vég magában rejti egy új kezdet lehetőségét. Az utolsó szó ugyanis a vonósokon szélesen éneklő, átszellemülten kibomló Megváltásmotívumé. Napjainkban aligha létezhet műalkotás, amely fontosabb figyelmeztetést rejtene magában a fenyegető természeti jelenségekről és a Föld lehetséges sorsáról vitázó emberiség számára, mint Az istenek alkonya. Talán még van idő arra, hogy visszaadjuk a gyűrűt a Rajna sellőinek.

Wagner sokatmondó alkotói döntése, hogy a tetralógia utolsó darabjában a nagy mű középponti alakja, minden történés eszmei mozgatója, Wotan már nem szerepel, csak hallunk róla Waltrautétól. Vagy nem is Wotan a legfontosabb szereplő, hanem a kegyvesztett walkür, Brünnhilde? Erkölcsi értelemben bizonyosan ő az. Wotan esendő isten, aki cselekhez folyamodva megszegi egyezségeit, holott mint a dárdájára rótt rúnák jelzik, ő a szerződések megtartásának őre. A tiszta, nemes és bátor Brünnhilde azonban a „légy méltó” parancsának élő mementója. Mikor paripájával, Granéval Siegfried halotti máglyájára ugrat, az nem halál, hanem a végső egyesülés mámora.

Iréne Theorin Brünnhildéjére jól emlékezhet a Müpa közönsége korábbi Wagner-napokról. Albert Dohmen sötét orgánumát Hunding után Hagen szólamában egy másik gránitkemény karakter megjelenítőjeként hallhatjuk. A II. felvonásban Waltrautét éneklő fiatal török-német mezzoszoprán, Deniz Uzun a 2021-es V. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny különdíjasa.

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


bohózat két felvonásban

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

További ajánlataink


Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!