Program


A zene univerzuma
2

A zene univerzuma

A komponistákhoz általában egy-egy hangszert is társítanak a zenehallgatók, rendszerint azt az instrumentumot, melyen a zeneszerző művészi szinten játszott. Talán kevéssé ismert, hogy Mozart a zongora mellett a hegedűjátékban is jeleskedett.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. április 2. kedd, 19:30

Műsor:
Wolfgang Amadeus Mozart: A-dúr hegedűverseny K. 219
Gustav Holst: Bolygók, Op. 32.

Közreműködik:
Jávorkai Sándor – hegedű / Kodály Filharmonikusok Debrecen
Pro Musica Leánykar (karigazgató: Szabó Dénes)

Vezényel: Kovács László

A komponistákhoz általában egy-egy hangszert is társítanak a zenehallgatók, rendszerint azt az instrumentumot, melyen a zeneszerző művészi szinten játszott. Talán kevéssé ismert, hogy Mozart a zongora mellett a hegedűjátékban is jeleskedett. Ez szinte természetesnek tűnik, hiszen édesapja, Leopold kora egyik legkiválóbb hegedűsének számított. Mozart valamennyi bizonyíthatóan eredeti hegedűversenyét 1775-ben, 19 évesen komponálta. Az öt versenyműben elsősorban nem az öncélú virtuozitás kap hangsúlyt, hanem a zenei kifejezés gazdagsága áll a középpontban. Az ifjú szerző számára feltehetően az olasz-francia Viotti hegedű concertói szolgálhattak mintaként.

Az A-dúr, úgynevezett „Török” hegedűverseny a műfaj összes sajátságát magán viseli. Első tétele klasszikus szonátaformában íródott, melyet  lendületes főtémája tesz különösen megragadóvá. Középen egy egyszerűségében is bensőséges Adagio tétel áll, majd Rondó zárja a darabot, melynek főtémája ezúttal egy menüett dallam. Erről a fináléról kapta a darab a melléknevét, miután itt bukkannak fel azok a XVIII. századi európai zenében kedvelt „törökös” motívumok, melyek később a Szöktetés a szerájból című vígopera partitúrájában jelennek meg ismét.

Gustav Holst „kozmikus” darabja – A bolygók –  felénk kevéssé ismert, noha a szerző hazájában, Nagy-Britanniában egyike a legnépszerűbb zenekari műveknek. Holst stílusának kialakulására Grieg, Ravel és Richard Strauss mellett a hindu filozófia és az angol népzene is hatást gyakorolt. Az 1914-16 között keletkezett héttételes szvit a naprendszer bolygóinak asztrológiából ismert karaktereit mutatja be. Elemzők szerint az egyes tételek a megfelelő római istenek jellemvonásaira utalnak. (Mars, a háború hozója / Vénusz, a béke hozója / Merkúr, a szárnyas hírnök / Jupiter, a szeszélyes / Szaturnusz, az időskor követe / Uránusz, a mágus / Neptunusz, a misztikus)

A darabot szerzője eredetileg két zongorára, zárótételét orgonára szánta. Később készült el a nagyzenekari változat, melynek bemutatója 1919-ben zajlott le Londonban. A planéták előadásához hatalmas előadói együttes szükséges, a fúvós és ütős szólamok száma a szokásos kétszerese, a mű fináléjában pedig még egy női kar is megszólal. Holst a világsiker ellenére sem ezt a művét tartotta a legsikerültebbnek, mindvégig fájlalta, hogy egyéb darabjait ritkán játsszák.

Jávorkai Sándor

A bécsi Mozarthaus Quartett első hegedűse. A nemzetközi zenei életben nagy elismertség övezte művész híres muzsikuscsaládban, Győrben született. Első hegedűleckéit édesapjától háromévesen vette, ötévesen már színpadra lépett. Testvére Jávorkai Ádám gordonkaművész. Mindketten kitüntetéssel végeztek a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen. Gyakran zenélnek együtt. 2009-ben és 2010-ben Ausztriában az „Év művésze” díjjal tüntették ki őket. Jávorkai Sándor koncertmesterként, szólistaként is neves zenekarokkal lép fel Európa és számos tengerentúli ország városaiban. Az 1696-ban, Pietro Guarnieri által készített ex-Kreisler hegedűn játszik egy Nicolas Maline vonóval, mely Bartók tulajdona volt.

Pro Musica Leánykar

A Nyíregyházi Cantemus Kóruscsalád tagja már a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. A Kodály-módszer sikerének világjáró nagyköveteiként – koncertjeiken kívül is – keresett előadói zenei-nevelési konferenciáknak, mesterkurzusoknak. A Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusban szerzett élmények hatására az öregdiákok 1986-ban kórust alapítottak. Azóta a világ legjelentősebb kórusversenyein szereztek első helyezéseket és nagydíjakat. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert Európai Nagydíj, a 2002-ben, Dél-Koreában megrendezett 2. Kórus Olimpián három aranyérem, s két olimpiai bajnoki cím, valamint a Londonban megrendezett „Let the Peoples Sing” Kórusverseny vándordíja, a Silver Rose Bowl.

Ajánlatunk


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

zenés játék két részben

További ajánlataink


43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!