Program


Az arany meg az asszony / Tóték

Az arany meg az asszony / Tóték

A két opera Káel Csaba rendezésében kerül színre az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében.  több...

Jegytípusok


2 900 Ft - 5 900 Ft
3 jegytípus

Aktuális előadásokKenessey Jenő; Örkény István – Tóth Péter
Az arany meg az asszony; Tóték
Operák magyar nyelven, magyar és angol felirattal

A magyar irodalom két fontos szerzője által írt mű operaváltozatát láthatják egy estén: Nádasdy Kálmán annak idején operát íratott Krúdy Gyula azonos című színdarabjából, és most, több mint hetven év elteltével az Operaház ősbemutatót tart Örkény István egyik fő művéből, a Tótékból.
Az arany meg az asszony Kenessey Jenő egyetlen műve az opera műfajában, ugyanakkor egyike a 20. század első felében nagy sikerrel futott magyar műveknek. A mű egy 15. századi, parabolaszerű szerelmiháromszög-történet. Egy meglehetősen kiüresedett házasságot veszélybe sodró fiatal csábítón úgy áll bosszút az idős férj, hogy másfajta csábításnak teszi ki: alkimista vegykonyhájában készített hamis aranypénzt kínál fel neki. A fiatalember mit sem sejtve, mámorosan választja a csillogó gazdagságot. A férj azonban értesíti a várőrséget, s a fegyveresek azonnal letartóztatják a kapzsi hamispénz-tulajdonost. A házaspár ezután ismét magára marad.
Tóth Péter zeneszerző, a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja a néhány évvel ezelőtti sikeres meseopera, az Árgyélus királyfi után fogott egyfelvonásos „felnőtt” darab komponálásába. A Tóték a magyar irodalom egyik legfontosabb kisregénye és színdarabja, mely az emblematikus Fábri–Latinovits-film és a máig egymással versengő színházi előadások sora után végre az opera műfajában is helyet kér magának.
A két opera Káel Csaba rendezésében kerül színre az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében.

 

Kenessey Jenő

Az arany meg az asszony

Alkotók
Zeneszerző
Kenessey Jenő

Krúdy Gyula azonos című színdarabja alapján a szövegkönyvet írta
Kenessey Jenő

Rendező
Káel Csaba

Díszlettervező
Szendrényi Éva

Jelmeztervező
Németh Anikó

Világítástervező
Stadler Ferenc

Koreográfus
Venekei Marianna

Dramaturg
Orbán Eszter

Karigazgató
Csiki Gábor

 

Szereposztás

Karmester
Jankó Zsolt

Wolfgang
Kovács István

Anna
Megyimórecz Ildikó

Zsoldoskapitány
Kiss-B. Atilla

Hinkó
Biri Gergely

Első színész
Kiss Tivadar

Második színész
Cserhalmi Ferenc

Az őrség parancsnoka
Endrész Ferenc e.h.

 

Örkény István – Tóth Péter

Tóték

Alkotók

Zeneszerző
Eredeti mű
Bognár Róbert és Schlanger András Örkény István azonos című kisregényéből írt forgatókönyve alapján a librettót írta
Rendező
Díszlettervező
Jelmeztervező
Világítástervező
Dramaturg
A gyermekkar vezetője
Karmester
Jankó Zsolt
Tót Lajos
Tomaji plébános
Tót Gyula
Gizi Gézáné

 

Cselekmény

Az arany meg az asszony
Az arany meg az asszony című opera, ahogyan az alapjául szolgáló Krúdy-színjáték is, azt a gondolatot hirdeti, hogy milyen balga a férfi, aki az arany csengéséért lemond az asszony szerelméről. A történet hősei: egy marcona zsoldoskatona és egy szomorú ifjú asszony. Kettőjük közé áll oda csábító varázsával – és az alkimista férj közvetítésével – a gazdagság hívságos fénye, hogy vesztét okozza a katonának, aki botorul elfordul a szerelemre hívó szívtől, mert megbabonázza az arany pogány csengése.
A csábítás vétkétől ugyancsak nem mentes zsoldoskapitány, miután a házaspár szállást ad neki, színészek segítségével igyekszik némi felfordulást okozni a polgári házban, hogy elvonja a férj figyelmét. De épp azok előadása ihleti a ház urát arra, hogy megleckéztesse a katonát, aki aztán az arany vonzásában mindent elveszít.

Tóték
Tót Gyula zászlós az orosz fronton harcol. Rábeszéli az állandó partizánveszélytől idegkimerültségben szenvedő felettesét, hogy szüleinél, Mátraszentannán, az üdítő fenyőillatban pihenje ki magát. Az Őrnagy meg is érkezik a hegyi faluba, a Tót család pedig mindent megtesz, hogy a kedvére tegyen. Azt az ígéretet kapják ugyanis tőle, hogy amint visszatér a harctérre, a fiút maga mellé veszi a jól fűtött zászlóaljirodára, hogy védje a nagy orosz hidegek elől. A családdal együtt töltött idő alatt az Őrnagy munkaterápiával, vagyis dobozolással gyógyítja magát, ami a Tót család mindennapjainak, éjszakáinak kényszerű része lesz. Mígnem egyszer csak utoljára csap le a margóvágó…

Ajánló


Sokszor azok az emberek bántanak minket, élnek vissza a hatalmukkal, akiket szeretünk, akiknek…

Berlin. Az 1930-as évek elején.. A város sötét szívében egy ócska lokál falatnyi…

F. Scott Fitzgerald műve alapján: A NAGY GATSBY zenés party két részben ősbemutató

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!