Program


AZ ESZMÉIMET NEM CSERÉLEM - Városmajori Szabadtéri Színpad - Szabadtéri Színházak Találkozója
7

AZ ESZMÉIMET NEM CSERÉLEM - Városmajori Szabadtéri Színpad - Szabadtéri Színházak Találkozója

Nyáry Krisztián és Horváth János Antal darabjában irodalomtörténet és színház találkozik – az ebből született, időnként filmszerű, dinamikus, a 100 éves korszak képét megrajzoló előadásban megelevenedik az irodalom: megtapasztalhatjuk, hogy hús-vér emberek írták mindazt, ami ma kötelező olvasmány, akik ugyanúgy szerettek és gyűlöltek, mint akárki más, csak talán hangosabban.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 24. szombat, 20:30

A történetek kortárs zenei kísérettel szólalnak meg, vetített háttérrel. Egy igazi összművészeti produkciót láthatnak a nézők, mely egyszerre ríkat és nevettet meg.

„A Városmajor százéves története Magyarország viharos történelmének esszenciája. Írók és művészek, miniszterek és csavargók, hintáslegények és színpadi sztárok, megfigyeltek és titkosrendőrök találkoztak itt: nekünk csak össze kellett szednünk őket, és ha nem maradtak fenn a szavaik, akkor hangot adtunk nekik. Csak írás közben vált világossá egy összefüggés: mindahányszor, amikor a színház, a mozi vagy a kultúra más intézményei bezárni kényszerültek a Városmajorban, akkor szinte azonnal megjelentek a fegyverek, nyomukban az akasztófák és tömegsírok” – mesélt Nyáry Krisztián a darabról. Major tehát egy részről a kikapcsolódás, a szabad lélegzés, és az alkotás helyszíne is volt. A park tartozéka, a virágárus Majoros néni jól ismeri a környéken élő vagy dolgozó írók életét is: Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső neki mondják el titkaikat. Ő beleolvas a nála hagyott kéziratokba, de elsősorban nem a betűk, hanem az emberi sorsok érdeklik. 

Mi is ez az előadás? Zenés revü? Történelmi utazás? Képes irodalomkönyv és parktörténet? Talán mind egyszerre.  A szereplők olykor kimondják, hogy a művészetnek nincs értelme, hiszen a szerelem elmúlik, az emberek nem tanulnak a történelemből, és időről-időre legyilkolják egymást. Az írók pedig többnyire belehalnak az egészbe. Máskor viszont az derül ki, hogy mégis van remény.

A Városmajori Szabadtéri Színpad saját előadása, az ősbemutató időpontja 2022. július 29-én volt.

Szereplők: Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Ladányi Júlia, Szatmári Alíz an., Pál András, Mohai Tamás, Vizi Dávid, Dékány Barnabás, Benkő Nóra, Tóth Sándor, Cserdi Zsolt és a Pesti Magyar Akadémia tanítványai (Varga Orsolya, Farkas Eunika, Fürnstall Fanni, Pogány Tamás, Rácz-Enzsöl Benedek, Borköles Bence, Szigyarto Johanna)

Rendező: Horváth János Antal
Zenekar: Farkas Virág Zazie (harmonika); Nedeczky Júlia (klarinét); Misik Zoltán (bőgő)
Zenei vezető: Farkas Virág Zazie
Díszlettervező: Szabó Márton István
Vetítéstervező: Karcis Gábor
Jelmeztervező: Jeli Sára Luca
Koreográfus: Molnár G. Nóra
A rendező munkatársa: Skrabán Judit

Előadás időtartama: 140 perc, egy szünettel

Az előadás a Szabadtéri Színházak Találkozója 2023-as programjának részeként valósul meg. 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

--

Esőnap: 2023. június 25., vasárnap

Online már OTP és MKB SZÉP-kártyával is megválthatja jegyét előadásainkra!

 

Ajánlatunk


Pintér Béla és Társulata: A Sehova Kapuja

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

További ajánlataink


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!