Program


Benkó Dixieland Band

Benkó Dixieland Band

Városháza
Királyi Váró
Esemény kezdése: 2020. 12. 17. (csütörtök) 20.00
2x45 perc, 1 szünettel

A Benkó Dixieland Band a legrégebbi és az egyik legnépszerűbb magyar dzsesszegyüttes. A zenekart1957februárjában alapította a klarinétosBenkó Sándor.

1957-ben alakultak, első lemezük máraranylemezlett. Számos hazai fesztivált és versenyt nyertek, több tucatnyi kitüntetésben részesültek. Fellépéseik alkalmával olyan hírességekkel dolgoztak együtt, mintMilt Jackson,Freddy Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa,Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Herry Sweet Edison, Albert Nicolas, Wild Bill Davison,Chris Barber,Kenny Ball, Huub Janssen ésAcker Bilk

Sikerrel szerepeltek aKi mit tud?-on 1962-ben, 1963-ban, 1965-ben és 1967-ben is. Ezzel párhuzamosan nemzetközi karrierjük is elindult: jártak turnézni azNDK-ban, aSzovjetunióban,CsehszlovákiábanésLengyelországban. Nyugaton az1970-es évekbenfutottak be: 1971-ben megnyerték aMontreux-i Jazz Fesztivált, 1972-ben a Közönség Nagydíját kaptákSan Sebastiánban, 1976-ban pedig alondoniMusic Week„Stars of the Years” kitüntetésben részesítette őket. 

Az1980-as évekbenaratták amerikai sikereiket: 1982-ben megnyerték akaliforniaiSacramentói Jazzfesztivál Nagydíját, és még az évben a Kaliforniai Parlament is kitüntette őket. 1983-ban elnyerték az „Év Zenekara” („International Jazz Band of the Year”) címet Kaliforniában, majd Jerry Brown, és utódja, George Dukmenjian kaliforniai kormányzók is kitüntették a Benkó Dixieland Bandet. 

1987-benRonald Reagan, azAmerikai Egyesült Államokelnöke részesítette az együttest kitüntető elismerésben, megköszönte az amerikai nép nevében hogy a legmagasabb szinten képviselik a világban az amerikai jazzt.

 

1997-benGöncz Árpádköztársasági elnökaz együttes minden tagjának átadta a „Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje” kitüntetést. 2001-ben a Benkó Dixiland BandHungarotonéletműdíjat kapott, 2002-ben pedig a „The Hemingway Group” a „Wall of Fame” tagjai közé választotta őket. 2004-ben részesültek a „PRIMA” művészeti díjban és a „PRO URBE Miskolc” elismerésben.

 

A Benkó Dixieland Band 200-250 koncertet adott évente Magyarországon és külföldön. Több mint 64 nagylemezük jelent meg, körülbelül 130 órányi tv-show műsor készült velük. Riportjaikat, tv-műsoraikat a világban évente mintegy 600 millió néző kísérte figyelemmel. Gyakran indultak turnéra Európában, az USA-ban és a Távol-Keleten.

Az együttes – Benkó Sándor elmondása alapján – 2013. november 5-én, a veszprémi Pannon Egyetem aulájában adta 10 750., 2015. augusztus 1-jén aSzoboszlóiDixieland Napokon pedig a 10 860. koncertjét.

 

A csapat tagjai:

 

Nagy Iván - harsona, ének, zenekarvezető

Szalóky Béla - trombita

Dennert Árpád - klarinét

Kovacsevics Gábor - dobok

Csikós Miklós - bőgő

Gáspár Pál - bendzsó

Nagy Iván -

zongora

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!