Program


Binder Károly - Borbély Mihály Duó

Binder Károly - Borbély Mihály Duó

Ezen a koncerten a két művész legújabb felvételeiből hangzanak el művek, sok-sok improvizációval.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. október 22. szombat, 20:00

Binder Károly – Borbély Mihály Duó

Közreműködik:
Binder Károly - zongora
Borbély Mihály - szaxofon

És megnyomtam a gombot...
Gyakorlatilag koncertszerűen ment a felvétel, csak annyi időre álltunk meg, amíg a Misi hangszert cserélt. Szopránszaxofon, tenorszaxofon, tárogató, klarinét, és egy basszus-effektpedál. Ez utóbbit csak ritkán használtuk, mert alapvetően nem akartunk nagyon elszakadni az akusztikus hangzástól. Ezen a lemezen csak két számban hallható.
És csak jöttek, és jöttek a gondolatok. Az ötletek. Az intuíciók. Szabadon. Nem győztem jegyzetelni. Karcsi és Misi olyan hihetetlen szinkronban volt, úgy adták-vették egymás gondolatait, hogy egyszer rájuk is kellett szóljak, hogy vigyázzatok, mert ezek már kész kompozíciók! Nem ezt beszéltük meg!
A feszes ostinatók, a törékeny, lírai hangulatok, a kegyetlen, ritmikus táncszerű kitörések, a szinte már zenei hangot mellőző effektek, sikolyok, puha textúrák, a filmzeneszerű, melankolikus dallamok megállíthatatlan folyamában ültünk. Egy-egy 30-40 perces szakasz után általában pihentünk egy kicsit, de szinte semmit nem hallgattunk meg, nehogy bármi is befolyásolja a további munkát. Az érzéseket, a gondolatokat.
De vajon mi lehet ez? Jazz? Népzene? Klasszikus? Kortárs? Amíg ment a felvétel, végig ezen gondolkodtam. Hogyan kellene – ha kell egyáltalán – műfaji szempontból besorolni. Nem tudom. Talán a kortárs improvizáció áll a legközelebb, de ismervén az első duólemezük ajánlását, most is aktuálisnak érzem Petrovics Emil szövegét:
Két nagyszerű muzsikus, akik magukat „jazz-állampolgároknak” tartják, kilépett a teljes és határok nélküli világba. Magukkal vitték a rögtönzés, a technikai tudás, a ritmikai és dallamformáló fantázia gazdagságát, a hangszínek és dinamika minden árnyalatát, a szabadság és a kötöttség egyensúlyának biztos ízlésű alkalmazását. Felszippantottak és zenéjükbe oltottak szokatlan metrumokat, a déli, délkelet-európai, kisázsiai és más bűvölő, bájoló, táncos és fájdalmas, örömteli és panaszkodó dallamrajzokat, váratlan és meglepetéserejű lüktető ritmusokat. Teljesítették minden zeneművész erkölcsi kötelességét: felvidítanak, elszomorítanak, elgondolkoztatnak, szelíd révületbe ejtenek. De még azt is, ami csak keveseknek sikerül: katartikus élményben részesítik azt a zeneszerető embert, aki meghallgatja „HANGJAIKAT”. - Glaser Péter

Fotó: Hamarits Zsolt

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Ajánlatunk


Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek..

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

További ajánlataink


félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!