Program


Fókuszban a koreográfusok - Mosóczi István és Moussa Ahmed estje

Fókuszban a koreográfusok - Mosóczi István és Moussa Ahmed estje

A Magyar Kultúra Napját a Fókuszban a koreográfusok sorozat előadásával ünnepeljük a Hagyományok Házában négy kiváló együttes közreműködésével.  több...

Mosóczi Istváné egy fájdalmasan korán befejezett életmű, koreográfiáit egyedi világlátása, a folklórhoz való játékos hozzáállása, a társadalom jellegzetes figuráinak és a történelem eseményeinek pontos színpadi megformálása, mindennapi érzéseink finom, lírai ábrázolása különös színfolttá emelik a színpadi néptánc történetében. Alkotói munkáját nagyban alapozta zenésztársaira (többek között Kiss Ferenc, Rossa László), akik a népzenéből kiindulva járták be ugyanazt az utat, mint ő a folklórból kiinduló mozgásinvencióiban. Művei szikár kis etűdökként mesélik el mindazt, ami őt foglalkoztatta, a mondanivaló becsomagolásához minden alkalommal eltalálta a megfelelő keretet, egyetlen felesleges gesztus, ismétlés nem jellemző rájuk. A Duna Művészegyüttesben, a Somogy Táncegyüttesben, a Vasas Táncegyüttesben és megannyi más társulatnál alkotott tánckölteményei örökké emlékezetesek maradnak a táncszakma és a közönség számára. 

Az est második felében egy fiatal, ambiciózus koreográfus műveibe tekinthetünk bele. Moussa Ahmed az Urban Verbunk művészeti vezetőjeként alkotóként a hagyományainkat XXI. századi formában igyekszik a néző számára közelebb hozni, befogadhatóbbá tenni. Munkáit a néphagyomány mély és alapos ismerete mellett a színpad adta technikai lehetőségek kihasználása, bátor kísérletezések, a színpadi tér és kellékek a néptánc világában nem megszokott alkalmazása jellemzi. Műveiben egyaránt megmutatkozik a néptánc elementáris ereje, a férfi-nő kapcsolatok táncban megmutatkozó törvényszerűsége, a ritmusok, mondókák játéka – táncoljanak bár érett felnőttek vagy épp csak a színpadi létet próbálgató gyerekek.
 

Előadók: 
Duna Művészegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Somogy Táncegyüttes, Urban Verbunk 
A sorozat szerkesztője: Szögi Csaba

Ajánló


Januárban a Get Funky Party-n négyszázan táncoltunk a legjobb fekete zenékre a helyszínen…

Az EGY ÚJABB FESS PESTI ESTE nem egy hagyományos színész koncert, a hatalmas…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!