Program


Mechanikus narancs (1971) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

Mechanikus narancs (1971) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

Anthony Burgess 1962-es regénye, a Gépnarancs a nem túl távoli és a legkevésbé sem barátságos jövő képe. Stanley Kubricknak a regény alapján készült 1971-es filmje egy kicsit még sötétebb, erőszakosabb, provokatívabb. A regényt és a filmet itt-ott be is tiltották.
 több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 2. hétfő, 19:00

Mechanikus narancs (1971) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

Anthony Burgess 1962-es regénye, a Gépnarancs a nem túl távoli és a legkevésbé sem barátságos jövő képe. Stanley Kubricknak a regény alapján készült 1971-es filmje egy kicsit még sötétebb, erőszakosabb, provokatívabb. A regényt és a filmet itt-ott be is tiltották. Sőt maga a rendező hívta vissza filmjét a forgalmazásból, amikor egy évvel bemutatása után a vásznon látható események a valóságban is megtörténtek. A Mechanikus narancs még ma is lélekbe vág, hiszen a manipuláció és a szabad akarat kérdései semmit sem vesztettek aktualitásukból.

Az emberek - sajnálatos módon - olykor rút, erőszakos cselekményekre is képesek. Bűnös cselekedeteket követnek el. De mi lenne, ha kivonnánk az emberből a bűnre, az agresszióra való hajlandóságot? Egyszerű a képlet: világ - bűn = jó világ. Vagy ki tudja… És mi a helyzet a jó szándékú, kiművelt és kifinomult emberfőkkel? Az általuk teremtett/lakott világocskák mentesek lennének a bűntől, a gyarlóságoktól? És hogyan is állunk a hatalomiparosokkal, akik a társadalom különféle rétegeiben/bugyraiban élő egyedeket nem tekintik másnak, mint a cizellált hatalomtermelési folyamat alapanyagának? Stanley Kubrick filmjének erőssége egyebek között annak is köszönhető, hogy a közeljövő világát tárgyakban, ruhákban, enteriőrökben is megjeleníti. És zenében. Mert Beethoven, Rossini és Elgar dallamai így még nem szólaltak meg. Nem is szólva az Ének az esőben lélekpezsdítő muzsikájáról, amelyet e film megnézése után talán már senki sem tud olyan önfeledten hallgatni, mint eddig tette.

Angol nyelven, magyar felirattal.

rendező: Stanley Kubrick

házigazda: Réz András

Ajánlatunk


A nagy sikerre való tekintettel, idén ismét megrendezésre kerül a II. Budapest Légtorna Fesztivál!

romantikus vígjáték két részben

A nulladik perc ősbemutató, csodás látványvilágot és igazi sztárparádét ígér. Udvaros Dorottya, Grisnik Petra, László Lili, Pataki Ferenc, Rohonyi Barnabás, Ficzere Béla játsszák a fordulatos komédiát.

További ajánlataink


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli…

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!