Program


Potyó István orgonaestje
2

Potyó István orgonaestje

Dr. Potyó István orgonaművész doktori dolgozatát „Az erdélyi misealkotások a XVIII-XIX. században” témában írta. 2015-ben került sor Ruzitska György orgonaműveinek összkiadására Erich Türk orgonaművésszel közösen. Ruzitska György magyar zeneszerző, zongoraművész és zenepedagógus, Beethoven kortársa. Misekompozíciói és orgonadarabjai az erdélyi egyházzene meghatározó alkotásai.  több...

Program:

J. S. Bach: G-dúr Fantázia BWV 572.

Ruzitska György: Prealudium in C

Fuga in a-moll

Prelude Pathetique

B-A-C-H Fuga

Ad Wammes (*1953): Toccata Chromatica

Gárdonyi Zsolt: Mozart Changes

Életrajz:

Potyó István 1983-ban született Brassóban, és ugyanitt kezdte el zenei tanulmányait a "Gheorghe Dima" Művészeti Iskolában zongora főszakon. 2001-ben Gyulafehérváron római-katolikus kántori diplomát szerzett. 2002 és 2006 között egyetemi hallgató, először a brassói Zene Egyetemen, majd később a kolozsvári Konzervatórium Zenepedagógia szakán. Ugyancsak 2002-től egészen 2004 nyaráig a brassói ferences templom kántora. Karvezetői tevékenysége révén sok településen tart koncerteket a brassói Ifjúsági Kolping kórussal. 2004 júliusától a kolozsvári Szent Mihály templom kántor-karnagya. Az orgonajátszás művészetét dr. Erich Türk egyetemi docenstől tanulhatta el, és 2006-tól több helyen is tartott koncertet. (Kolozsvár, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben, Szatmárnémeti, stb.) Karmesterként a Kolozsvár főtéri templom Szent Cecilia kórusával és kamarazenekarával az egyházi zene számtalan gyöngyszemeit mutatta be liturgikus keretben, illetve koncertek alkalmával. 2006-tól 2008-ig magiszteri képzésben részesült karvezetői szakon és 2012-ben szerzett doktori fokozatot a kolozsvári Zeneakadémián. Fő kutatási területe az erdélyi egyházzene a XVIII-XIX. században. Különösen három zeneszerző munkássága foglalkoztatta: a nagyszebeni Anton Hubatschek, Bertha Brukenthal, illetve a kolozsvári Ruzitska György.

Ajánló


Az immár Los Angelesben élő Borlai Gergő vidám, funkys perceket ígér a Divided…

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia…

Ezen a Padláson "Ég és Föld között" minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!