Program


Rejtélyes történelem - Összeomlás és kiútkeresés: 1918–1919 rejtélyei

Rejtélyes történelem - Összeomlás és kiútkeresés: 1918–1919 rejtélyei

A Rejtélyes Történelem című művelődéstörténeti sorozatunkban minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokra, talányokra derül fény, amelyek nemcsak a történészeket foglalkoztatják régóta, hanem a közvéleményt is. A magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel, a témák kiemelkedő szakértőivel.  több...

Vendég: Hatos Pál történész, egyetemi docens, dékán (Kaposvári Egyetem) 

Világtörténelmi végzet vagy konkrét politikai hibák sorozata? Magyarellenes összeesküvés okozta a bukást vagy a modern korban már eleve reménytelen volt egybetartani a középkori eredetű birodalmat? Meddig kell, vagy érdemes visszamenni az okok láncolatában: 1914, 1867, 1848 vagy 1526? Kik kerültek a drámai gyorsasággal változó forradalmi helyzetekben és hatalmi válságokban az élre? Mindenre elszánt gazemberek vagy „csak” jó szándékú, de alkalmatlan balekok? Lehetett akkoriban optimistának lenni és őszintén hinni a világforradalomban? Mire vágyott a paraszt, a munkás, a polgár, a dzsentri, az arisztokrata? Mit akartak a királyok, hercegek, grófok, a naplopók és burzsoák? Miért nem szállta meg a „nagy antant” Magyarországot 1918 őszén? Hazajöttek az összeomlott frontokról a katonák, de akartak-e harcolni? Mit akartak jobban: földet vagy nemzeti hegemóniát? Hősökről és antihősökről, legendákról és rejtélyekről Hatos Pál történésszel, a korszak monográfusával beszélgetünk.

Állítsa össze bérletét! Vásároljon 15% kedvezménnyel minimum 3 különböző előadásra egyidejűleg tetszőleges számú jegyet személyesen jegypénztárunkban vagy honlapunkon keresztül. Jegyével az Új világ született című állandó kiállításunkat 15% kedvezménnyel tekintheti meg 2020. június 30-ig.

Ajánló


Járai Márk akusztik Badacsony FrissTerasz

A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A…

Az EGY ÚJABB FESS PESTI ESTE nem egy hagyományos színész koncert, a hatalmas…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!