Program


Füst a szemében - Cseh Tamás-est - A Magyar költészet napja 2024

Füst a szemében - Cseh Tamás-est - A Magyar költészet napja 2024

Cseh Tamás története és dalai
Cseh Tamás Kossuth-, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, író, szövegíró 2023-ban lett volna 80 éves, erre az évfordulóra szerkesztett esten élettörténetét mesélik el az előadók, a születésétől a haláláig több, mint 20 dal kíséretében.  több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 10. szerda, 19:00

Cseh Tamás karaktere és emlékezete egyedülálló, mindannyiunk számára közös nevező. Bérczes László, Cseh Tamással közös beszélgetőkönyve nyomán a nézők bepillantást nyerhetnek a gitáros-énekes életébe.

Előadják: Vecsei H. Miklós (QJÚB) Junior Prima- és Budapest-díjas magyar színész, átdolgozásokat, szövegkönyveket ír és megjelent két verseskötete is, Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája), Ratkóczi Huba (QJÚB)

Zene: Cseh Tamás, Másik János
Dalszöveg: Bereményi Géza, Csengey Dénes

Cseh Tamás Budapesten született, 1970 körül kezdett dalokat írni, alkotótársa Bereményi Géza író, filmrendező lett. Bereményi írta csaknem az összes Cseh Tamás-lemez szövegét, négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. (A kivétel az 1988-as Mélyrepülés, amelyhez Csengey Dénes írta a szöveget.) Több klasszikus színházi előadásban is színpadra lépett. Életének meghatározó része volt az indián kultúra iránti vonzódása. Társaival 1961-ben Bakonybél közelében a Bakony hegység egyik eldugott völgyét „indián területté” nyilvánították, itt indiántáborokat szerveztek, s elmélyült kutatást folytattak választott törzsük történetéről. Cseh Tamás, akinek Füst a szemében volt az indián neve, 1997-ben adta ki Hadiösvény című regényét, amelyet ő is illusztrált. 2006 végén jelent meg válogatásában és fordításában a Csillagokkal táncoló Kojot, észak-amerikai síksági indián mesék című kötet, amelyet saját előadásában hangoskönyvként is kiadtak, a könyvből animációs film is készült. Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki műfajteremtő előadóművészi teljesítményéért, egy korszak életérzését emlékezetesen tolmácsoló, a hétköznapok prózáját és költészetét egyidejűleg megragadni képes dalaiért. 2008-ban Budapest VIII. kerületének, a következő évben Bakonybélnek is díszpolgára lett (talán az utóbbi címre volt a legbüszkébb), 2009-ben posztumusz Magyar Örökség-díjat kapott. Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten halt meg.

Ajánlatunk


A Beautiful Confusion ZÓRA váratlan, de intenzív feltűnésének címe is lehetne akár. A kaliforniai születésű és részben ma is Amerikában élő Urbányi Zóra 2021-ben élénk visszhangot váltott ki Kollár-Klemencz László Iszom a bort című dalának feldolgozásával, ami után egymást követték saját szerzeményei.

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

A tíz éve, Bamakóban alakult együttes női előadói minden kreatív zenei megnyilvánulásukban szót emelnek a nők jogaiért és az erőszak felszámolásáért. Gazdag, dallamos muzsikájukban a pánafrikai hagyományokat a kortárs popdalokat idéző stílusjegyekkel ötvözik.

További ajánlataink


A Love Letters című kétszemélyes színdarab az amerikai szerző egyik leggyakrabban játszott műve, amely mosolyogtató és könnyfakasztó jeleneteivel a világ…

Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!