Program


Händel: An Occasional Oratorio

Händel: An Occasional Oratorio

G. F. Händel: An Occasional Oratorio (Alkalmi oratórium)

 több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 6. szombat, 19:30

Közreműködők:

Ducza Nóra, Lökösházi Mária – szoprán
Kéringer László – tenor
Jekl László – basszus

Kodály Kórus Debrecen
(karnagy: Kocsis-Holper Zoltán)

Savaria Barokk Zenekar

vezényel: Németh Pál

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Magyar Händel Társaság

Nemzeti Kulturális Alap

An Occasional Oratorio HWV 62

Az „alkalmi oratórium” egy egész Angliát megrázó politikai eseményre reagálva készült: Cumberland hercege vezetésével leverték a hannoveri monarchia elleni 1745-46-os jakobita lázadást. Händel, aki akkoriban a Júdás Makkabeus tételein dolgozott, gyorsan megkomponálta az oratóriumot, és felhasznált néhány tételt a korábbi művekből. Newburgh Hamilton librettóját választva illőn demonstrálta, hogy támogatja a monarchiát. A művet először 1746. február 14-én mutatták be a londoni Covent Garden Színházban, de a lázadásnak csak a cullodeni csata vetett véget áprilisban. A legenda ennek ellenére úgy szól, hogy Händel előre megírta a győzelmi oratóriumot és amikor elkövetkezett, akkor gesztusként letette a király asztalára és került sor a bemutatóra. Ez a ritkán előadott, mégis csodálatos zenét tartalmazó oratórium további tételekkel bővült a későbbi előadásokhoz. A záró kórus az 1727-es "Zadok the Priest" (HWV 258) nyitókórusának átemelése, amely kirobbanó erővel ünnepel és kéri, hogy „Isten óvja a királyt és adjon neki hosszú életet”.

 

Ajánlatunk


A Cambridge-i St John's College Kórusa régi ismerősünk: karácsonyi műsorával már két ízben is nagy sikert aratott a Müpában.

További ajánlataink


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő meglepetései felé...

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!