Program


Händel: An Occasional Oratorio

Händel: An Occasional Oratorio

G. F. Händel: An Occasional Oratorio (Alkalmi oratórium)

 több...

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 6. szombat, 19:30

Közreműködők:

Ducza Nóra, Lökösházi Mária – szoprán
Kéringer László – tenor
Jekl László – basszus

Kodály Kórus Debrecen
(karnagy: Kocsis-Holper Zoltán)

Savaria Barokk Zenekar

vezényel: Németh Pál

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Magyar Händel Társaság

Nemzeti Kulturális Alap

An Occasional Oratorio HWV 62

Az „alkalmi oratórium” egy egész Angliát megrázó politikai eseményre reagálva készült: Cumberland hercege vezetésével leverték a hannoveri monarchia elleni 1745-46-os jakobita lázadást. Händel, aki akkoriban a Júdás Makkabeus tételein dolgozott, gyorsan megkomponálta az oratóriumot, és felhasznált néhány tételt a korábbi művekből. Newburgh Hamilton librettóját választva illőn demonstrálta, hogy támogatja a monarchiát. A művet először 1746. február 14-én mutatták be a londoni Covent Garden Színházban, de a lázadásnak csak a cullodeni csata vetett véget áprilisban. A legenda ennek ellenére úgy szól, hogy Händel előre megírta a győzelmi oratóriumot és amikor elkövetkezett, akkor gesztusként letette a király asztalára és került sor a bemutatóra. Ez a ritkán előadott, mégis csodálatos zenét tartalmazó oratórium további tételekkel bővült a későbbi előadásokhoz. A záró kórus az 1727-es "Zadok the Priest" (HWV 258) nyitókórusának átemelése, amely kirobbanó erővel ünnepel és kéri, hogy „Isten óvja a királyt és adjon neki hosszú életet”.

 

Ajánlatunk


Az évad művésze, Snétberger Ferenc koncertsorozatának első estjére vadonatúj mű ősbemutatójával készül. Movements című háromtételes darabjában zeneszerzőként és virtuóz szólistaként is remekel.

Brian Blade legendás amerikai jazzdobos (Chick Corea, Joshua Redman, Bill Frisell) Magyarországon is jól ismert, még popos körökben is az egyik legkeresettebb hangszerén - Joni Mitchelltől Bob Dylanig a legnagyobbakkal játszott.

További ajánlataink


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!