Podujatie


Lantos István zongoraestje

Lantos István zongoraestje

Lantos István zongoraestje, MVM Koncertek - A Zongora a Festetics Palotában koncertsorozat

Műsor:
Válogatás Haydn és Schubert műveiből

Négy éves korában már a Bosnyák téri templom orgonáján játszott, és bár az orgona volt az első hangszere, de később a második hangszer, a zongora is egyre fontosabbá vált számára.
1964 és 1968 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, majd sikeres felvételit tett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol 1972-ben Solymos Péter növendékeként szerzett zongoraművészi diplomát, amivel Dohnányi Ernő „zenei dédunokájává" vált.
Zongoraművészként első nagy sikerét 1969-ben érte el, amikor Bartók Béla III. zongoraversenyének (BB 127) szólistájaként mutatkozott be a Bayreuthi Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon (Festival Junger Künstler Bayreuth).
Diplomájának megszerzése után az Országos Filharmónia azonnal szólistájává fogadta, e tisztségét egészen 1992-ig megőrizte.  1972-től kezdve itthoni hangversenyei mellett rendszeresen turnézott az Állami Hangversenyzenekarral külföldön – Ausztriában, Németországban, Svájcban és Hollandiában – Ferencsik János 1984-ben bekövetkezett haláláig.  1976-ban került sor az első japán turnéra, amelyet nem sokkal később az első amerikai körút követett.
Tanárként 1973 októberétől tevékenykedik. 1986 októberétől 1989 júliusáig Japánban, a szapporói Kyoiku Tanárképző Egyetem tanított. Lantos István híressé vált növendékei közé tartozik – többek között – Somlai Petra és Ránki Fülöp. 1994 és 1997 között a Zeneakadémia rektora volt, regnálása alatt indult meg – többek között – az egyetem zenetudományi PhD képzése, illetve a DLA program előkészítése. 1994-ben a Liszt Ferenc Társaság elnöke lett, amelyet 2012-ig töltött be. 2012-ben a Társaság örökös tiszteletbeli elnöke lett. Ugyanebben az évben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává választották.
Lantos diszkográfiájában – amelynek minden egyes tételét a Hungaroton kiadó jelentette meg – a Liszt-művekből készített hangfelvételek dominálnak, amelyek közül több első bejátszás (premier recording). Készített még felvételeket Haydn, Schubert és Dohnányi kompozícióiból, illetve kamarazenészként Brahms és Bottesini műveiből, de közreműködött kortárs magyar szerzők – Durkó, Szelényi, Geszler – műveinek lemezfelvételében is.  Az 1981-es centenáriumi Bartók-sorozatban mint dalok zongorakísérője működött közre.
Rendszeresen tart mesterkurzusokat külföldön (Olaszország, Dánia, Finnország, Japán) és gyakran vesz részt hazai – pl. Zenetanárok Országos Zongoraversenye Szekszárdon – és nemzetközi zongoraversenyek zsűrijében.

A hangversenysorozat névadó szponzora az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

Tipy


A Minimaxon már 9 európai országban s hazánkban is hatalmas sikerrel futó ismeretterjesztő…

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan…

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Beyond the event
Jegy.hu Blog

Interesting facts, reviews and interviews to get ready for the experience!

Odoberajte náš newsletter

Budeme Vás informovať o tých najdôležitejších podujatiach