Program


Latin dallamok / MÜPA AUTÓSMOZI

Latin dallamok / MÜPA AUTÓSMOZI

Július forróságához jól illik Argentína és Spanyolország hangulata, Piazzolla dekadenciája, Rodrigo eleganciája, de Falla temperamentuma. A tangó: a szenvedély zenéje. Ezt ajánljuk a Müpa Autósmozi koncertlátogatóinak.  több...

  • Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben
  • Piazzolla: Libertango
  • Gardel: Por una cabeza
  • Piazzolla: María de Buenos Aires - Yo soy María
  • Rodrigo: Fantázia egy nemesúr részére - részletek
  • Piazzolla: Oblivion
  • Lara: Granada
  • De Falla: A bűvös szerelem - A fájó szerelem dala, A lidércfény dala, Tűztánc

Dőljenek hátra kocsijukban, a parkoló óriás kivetítőjén nézve, autórádiójuk hangszóróján hallgatva a magyar klasszikus zenei élet sztárjai, Kelemen Barnabás és mások előadását, melynek zenekari kíséretét a Nemzeti Filharmonikusok élén a Virtuózok zsűritagjaként országos népszerűségre szert tett Kesselyák Gergely irányítja.

Hat zeneszerző a földgolyó magas átlaghőmérsékletű vidékeiről. Astor Piazzolla személye legenda, melyet izgalmassá tesz, hogy a Buenos Aires-i bandoneónjátékos és zenekarvezető a populáris és a klasszikus muzsika határterületén élt, élénk kapcsolatot ápolva a klasszikus zene előadóival és zeneszerzőivel is. Leghíresebb művei tangók, melyeket máig sok kiváló muzsikus népszerűsít Martha Argerichtől Gidon Kremerig. Hogy megérezzük a különbséget a Piazzolla által képviselt tango nuevo (új tangó) stílus és a korábbi hagyományok közt, elhangzik Carlos Gardel leghíresebb műve is e műfajban. És ha már a tradíciókról esik szó, a spanyol hegedűs iskola legendás virtuóz előadója, egyben komponistája, Pablo de Sarasate híres Cigánydalai is felcsendülnek. A 20. századot két esztendő híján végigélő Joaquín Rodrigo bár zongorista-zeneszerző volt, két leghíresebb műve versenymű gitárra és zenekarra - ezek közül a Fantázia egy nemesúr részére című kompozíciót a legendás virtuóz, Andrés Segovia számára írta. Népszerűség tekintetében pedig verhetetlen az „Aranyfickóként” emlegetett mexikói Agustín Lara Granadája, amely nem hiányozhat a tenorénekesek repertoárjáról. Manuel de Falla Bartóknál néhány évvel korábban született, de nemcsak az évszámok kapcsolják össze a magyar zeneszerzővel: népzenei inspirációjú gondolkodásmódja is vele rokonítja. Valamennyi latin komponista műveire jellemző az érzelmek gazdagsága, a szenvedély, a büszkeség, amely ott munkál zenéjük tartásában, sodrásában, erejében. Tüzes alkotások, amelyeket jó érzés egy szép júliusi estén, szabad ég alatt hallgatni.

Vezényel: Kesselyák Gergely

Közreműködők:
mezzoszoprán: Kissjudit Anna
tenor: Ninh Duc Hoang Long
hegedű: Banda Ádám, Bujtor Balázs, Kállai Ernő, Kelemen Barnabás
gitár: Csáki András
nagybőgő: Kökény Tamás
és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Ajánló


A történelmi Magyarország tájegységeinek elfeledett folklórkincsei a Nagyerdő szívében a 70 éves Debreceni…

A Random Szerda Barabás Lőrinc trombitás vezetésével a budapesti hiphop-jazz színtér jeles képviselőiből…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!