Program


Női művészek – A korszak arcai

Női művészek – A korszak arcai

Fedezze fel a georgiai (grúziai) női művészek lenyűgöző és sokszínű alkotásait a múlt évszázad elejétől napjainkig!

A Pesti Vigadó VI. emeletén idén májusban a „Női művészek – A korszak arcai” című kiállítást tekinthetik meg, amely Magyarországon először mutatja be átfogóan a modern georgiai képzőművésznők alkotásait.  több...

Jegytípusok


1 000 Ft
VI. emeleti kiállítótermek

Aktuális előadások


Fedezze fel a georgiai (grúziai) női művészek lenyűgöző és sokszínű alkotásait a múlt évszázad elejétől napjainkig!

A Pesti Vigadó VI. emeletén idén májusban a „Női művészek – A korszak arcai” című kiállítást tekinthetik meg, amely Magyarországon először mutatja be átfogóan a modern georgiai képzőművésznők alkotásait. A tárlat egyúttal a Georgia Függetlenség Napjának ünnepe is.

A kiállításon Helene Akhvlediani, Ketevan Magalashvili, Tamara Abakelia, Esma Oniani, Lia Shvelidze és Sophia Cherkezishvili alkotásai láthatóak. A tárlat georgiai női művészek négy generációjának műveiből válogat: a bemutatott alkotók mindegyike korának fő irányzatait jeleníti meg saját képzőművészeti alkotásain keresztül.

A kiállítás a huszadik századot és a jelenkort öleli fel: ennek kapcsán pedig az úgynevezett Tbiliszi Modernista Mozgalom, a szocialista realizmus, az enyhülés ideológiamentes művészete és a posztmodern művészet alkotásait mutatja be. 

A huszadik század első feléből datálódó, egy terembe összegyűjtött alkotásokat a „nő, mint a modernizáció és az emancipáció” szimbólumfogalma egyesíti. A kortárs művésznők alkotásaiból kialakított másik műcsoport a „nő, mint a művészet fő motívuma” összefogó téma köré épül. A kiállítás mindkét fogalom vonatkozásában a huszadik századi női alkotók által a képzőművészet terén létrehozott, általános trendeket jeleníti meg.

Mindkét mozgalom, a modernizmus és a posztmodernizmus, amely Georgiában a vasfüggöny évtizedei és a fiatal állam önrendelkezésének ezt követő nehéz időszaka ellenére fejlődött ki, a georgiai és az európai kultúra közötti jelentős összhangot igazolja.

Georgiai festők kiállításának első alkalommal ad otthont a Pesti Vigadó. A kiállítási tárgyak többsége a Georgiai Nemzeti Művészeti Múzeum és a Georgiai Nemzeti Galéria gyűjteményéből származik.

A rendezvényt Georgia Kulturális és Sportminisztériuma szervezi a magyarországi Georgiai Nagykövetséggel, a Magyar Művészeti Akadémiával és a Pesti Vigadóval együttműködésben.

A projekt kurátora a Georgiai Nemzeti Galéria.

Kiemelt kép: Ketevan Maghalashvili: Önarckép

 

További ajánlataink


Magyarországon először lesz látható Claudia Andujar magyar származású fotóművész munkássága, a São Pauló-i Vermelho Galéria közreműködésével.

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Szemlélődésre hívjuk az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum hihetetlenül nagyvonalú épületébe, melynek építése során rengeteg különleges megoldást alkalmaztak. Találkozási pont: Hősök…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!