Program


Polcz Alaine - Teljes lényeddel

Polcz Alaine - Teljes lényeddel

A Teljes lényeddel című monodráma Polcz Alaine-ről szól, s a Mészöly Miklós feleségeként ismert, élete során rendkívüli traumákkal és kihívásokkal megküzdő író-pszichológus sorsfordulatain alapul.
Az elmúlt években számos kötet látott napvilágot Polcz Alaine és Mészöly Miklós magánéletéről, pályájáról, műveiről a Jelenkor Kiadó gondozásában.  more

Terápia és útmutatás Polcz Alaine-ről
 
A Teljes lényeddel című monodráma Polcz Alaine-ről szól, s a Mészöly Miklós feleségeként ismert, élete során rendkívüli traumákkal és kihívásokkal megküzdő író-pszichológus sorsfordulatain alapul.
Az elmúlt években számos kötet látott napvilágot Polcz Alaine és Mészöly Miklós magánéletéről, pályájáról, műveiről a Jelenkor Kiadó gondozásában. Ezek a könyvek új perspektívából engedik láttatni őket együtt és külön-külön is.
És itt volt az ideje, hogy az író, pszichológus, tanatológus, a Magyar Hospice Mozgalom és Alapítvány létrehozójának iszonyú testi-lelki fájdalmakkal teli sorsáról hiteles és érzékeny színpadi előadás is készüljön – olvasható a Magyar Hírlap cikkében.

A Teljes lényeddel című monodráma, amely Polcz Alaine életén vezet végig bennünket, a Thália Színház Arizona Stúdiójában január 9-től látható. A B. Török Fruzsina rendezte darabban Polcz Alaine-t Gubás Gabi alakítja. A mély fájdalommal, de tanulságokkal teli életet hol előre felvett hanganyagokból ismerjük meg, amelyeket szintén Gubás Gabi mond, hol pedig élőben meséli, egészíti ki a színésznő ezeket.
De már az előadás elején leszögezi: „minden okkal történik”, és a néző bensőséges, őszinte „beszélgetésnek”, vallomásnak, különös terápiának lehet a tanúja életről, túlélésről és halálról, amelyet Gubás Gabi kellő érzékenységgel tolmácsol.
A csaknem kilencvenperces előadáson a rendező úgy oldja meg kreatívan Polcz Alaine életrajzának felvázolását, hogy egy-egy „eltemetett” tárgyon keresztül mesélteti a szereplőt – egyfajta számvetés és elengedés megható pillanatai ezek.

Ott hever a homokkal borított ravatalnál egy pisztoly, egy fémflaska, egy fénykép Mészöly Miklósról és néhány játék, amelyek mind a nő életszakaszának egy-egy fontos szimbólumai. A pisztoly és a flaska a háborút jelképezik, s azt a rengeteg szörnyűséget, amit első férje, János megaláztatásai, valamint a háború idején el kellett szenvednie.
A nő mindezt mégis úgy éli meg, hogy a rengeteg testi-lelki seb nem volt hiábavaló, át kellett élnie – és itt, ezen a ponton válik a monodráma valamiféle bölcs útmutatássá.
Mészöly Miklós fényképe kettejük házasságáról mesél: bár a férfi az első tíz évben nem lépett félre, mégis pokoli házasság volt aztán, szeretők, betegség jellemezte több mint ötven éven át tartó kapcsolatukat.

Alaine többször beadta a válókeresetet, de Mészöly mindig visszakönyörögte magát. A játékok pedig életének arra az időszakára utalnak, amikor a halálos beteg gyerekekkel foglalkozott, és sikerrel működtette a kórházban a Játékdiagnosztika Osztályt.
Ahogy Alaine egyre több mindent megoszt a nézővel életéről, a fájdalmas sors mellett kibontakozik egy nagyon értékes tartalom: élettanácsokat kapunk tőle, amelyekben kimondja a legfontosabbat.
Minden kudarc, minden bukás, minden szenvedés azért történik velünk, hogy ezáltal többek és jobb emberek lehessünk. Ez a hihetetlenül erős asszony, a rengeteg átélt szörnyűség ellenére képes volt minden nehézségen, bántalmon, embertelen-kilátástalan helyzeten felülemelkedni.
Képes volt élni és csodával határos módon mindent túlélni, még a gyászt is. Küldetése talán, hogy mindazt az élettapasztalatot, amit szerzett, az embereknek továbbadja, vigaszt, reményt, megoldást adjon.

Forrás: Magyar Hírlap

Suggestions


Opera in two parts, four acts, in Italian, with Hungarian and English surtitles

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy…

A német színház és film megújítója, Rainer Werner Fassbinder műve egy idősödő takarítónő…

Beyond the event
Jegy.hu Blog

Interesting facts, reviews and interviews to get ready for the experience!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!